Umetnostnozgodovinska zbirka

Jedro in osnovo umetnostne zbirke predstavljajo starejša umetnostnozgodovinska dela (slike, kipi, umetna obrt). Večji del starejše umetnostne zbirke izvira iz Sadnikarjeve zbirke. Med njimi so nekatere umetnine, pomembne za poznavanje slovenske in evropske umetnosti, med drugim gotski relief Stigmatizacija sv. Frančiška, renesančna kipa Stražarja božjega groba iz 16. stoletja ali slika Jezusov pogovor s staršema iz 17. stoletja. Nova dela muzej pridobiva iz zasebnih zbirk in drugih virov z volili, darili in odkupi ter tako dopolnjuje zbirko iz starejših umetnostnih obdobij z deli kamniških umetnikov ali z deli, ki od tod izvirajo.

Kontakt:
Kustos zbirke: Saša Bučan, umetnostna zgodovinarka, muzejska svetovalka
sasa.bucan@gmail.com

Zgodbe o predmetih

Stigmatizacija svetega Frančiška

Relief, lipov les, 75 x 52 x 20, polihromacija uničena, 90. leta 15. stoletja, 1964 odkupil MMK iz Sadnikarjeve zbirke; Marko Lesar, Od zbirke do muzeja. Od predmeta do muzealije, zloženka, 1994.

Preberite več

Jezusov pogovor s staršema

o. pl., 70x94, brez sign., proti sredini 17. stol.,
1964 odkupil MMK iz Sadnikarjeve zbirke,
rest: RCS, F. Drev, 1983; Marko Lesar,
Umetnine iz depojev kamniškega muzeja, katalog, 1987.

Preberite več

Stražarja božjega groba

Kipa, les, okoli 1560, 1964 odkupil MMK iz Sadnikarjeve zbirke; Marko Lesar, Od zbirke do muzeja. Od predmeta do muzealije, zloženka, 1994.

Preberite več

Zadnja večerja

Zadnja večerja, neznani slikar, prva polovica 17. stoletja, olje na platnu

Preberite več

Ludwig Hermann, Staro mesto ob zamrznjenem kanalu, 1852

Slikarja Hermanna je v 50. letih 19. stoletja pritegovala holandska oz. severnonemška krajina, s starimi mesti v različnih vremenskih razmerah. Slika je nastala leta 1852, v času, ko je Hermann slikal na Holandskem in se zgledoval pri tem po holandskem in severnonemških krajinah 17. stoletja.

Preberite več

Franc Pustovrh (Pustavrh), Sela pri Kamniku, 1863

V značilnem romantičnem izrezu je upodobljen pokrajinski motiv iz Sel pri Kamniku. V središču motiva je župnijska cerkev z zvonikom in dvema poslopjema (župnišče) s severne strani.

Preberite več

Carl Vogel, Deklica, 1857

Na sliki je celopostavno upodobljena deklica, ki sedi na travi, nad njo se odpira svetlejše, modro nebo. Oblečena je v zeleno obleko z ozkim životkom in širokim krilom, izpod katerega sega belo čipkasto spodnje krilo, ter v belo prosojno bluzo s kratkimi rokavi in širokim izrezom. Obuta je v bele nogavice z rdečim trakom in ozke črne čevlje na vezalke, ki segajo do gležnjev.

Preberite več

Neznani slikar, Portret generala Mihaela Pregla, 1623

Portret »generala Wachtmeistra« Mihaela Pregla je naslikan popolnoma frontalno, v razkoračeni stoji. V desnici drži puško, ob desni nogi ima šlem, ob levi nogi je pes, ki nosi okrog vratu napis MPR M(ichael) P(regl) R(ittmeister).

Preberite več

Neznani slikar, Portret plemiča, konec 18. stoletja

Pred temnejšim ozadjem radoživo strmi v nas mož, upodobljen do pasu in nekoliko obrnjen v desno. Iz temnejšega ozadja izstopajo obraz, del vratu z odpeto srajco in levica počivajoča v ospredju.

Preberite več

Fortunat Bergant, Marija z detetom, ok. 1760

Po ikonografskem motivu je to morda posnetek italijanske božjepotne podobe. Mariji sloni dete v naročju tako, da svojo glavico naslanja ob njeno. V barvah kaže slika vse odlike Bergantovega kolorita. Barvna skala inkarnata sega od senčenja v sivo, do bledo in rdečkasto bele. Obraza sta značilno Bergantova.

Preberite več

Laurenz Joseph Stachl, Križanje, 1751

V sredini slike sta Jezus na križu in ob njem klečeča Marija Magdalena, ki ga objema in mu poljublja noge. Marija na levi z elegantno vzvalovljenim oblačilom in držo telesa patetično izraža občutke žalosti, na desni si sv. Janez, kar stoično umirjen, s prtom briše solze.

Preberite več

Neznani slikar, votivna slika iz Komende, 1761

Votivna slika je nastala v času, ko se je v Komendi češčenje sv. Urbana že zelo razširilo. Leta 1752 je namreč komendski župnik, zaslužni kulturni delavec in prosvetitelj Peter Pavel Glavar (1721-1784) pridobil v Rimu relikvije sv. Urbana mučenca.

Preberite več

Neznani slikar, Jezusovo rojstvo, okrog 1800

Slika je poljudno delo iz okrog leta 1800. Na naši levi imamo prizor Jezusovega rojstva, vidimo leseni hlevček z Jezuščkom, nad katerega se sklanja Marija, poleg pa je Jožef, ki stoji in moli.

Preberite več

Neznani slikar, Šest grehov zoper Svetega duha. prva četrtina 19. stoletja

Slika je kljub baročni maniri, nastala v prvi četrtini 19. stoletja. Zanimiva je zaradi moralistične vsebine in starih slovenskih napisov v bohoričici. Naslikanih je šest prizorov, po dva v vsaki vrsti.

Preberite več
Poslušaj vsebino: