Ludwig Hermann, Staro mesto ob zamrznjenem kanalu, o. pl., 1852

Objavljeno: 09.01.2019

Ludwig Hermann je nemški slikar 19. stoletja (1818-1881), ki je najdalj časa živel in delal v Berlinu. Na tamkajšnji akademiji je bil učenec znanega nemškega slikarja nazarenca in romantika G. Schadowa. Slikal je predvsem marine, arhitekturo, stara obmorska mesta, od leta 1844 tudi beneške motive, v poznejših letih pa motive iz Holandije in Belgije. Njegove slike hranijo številni evropski muzeji. Slikarja lahko po motivih, kot po času delovanja, vzporejamo s slovenskim krajinarjem Markom Pernhartom.
Slikarja Hermanna je v 50. letih 19. stoletja pritegovala holandska oz. severnonemška krajina, s starimi mesti v različnih vremenskih razmerah. Slika je nastala leta 1852, v času, ko je Hermann slikal na Holandskem in se zgledoval pri tem po holandskih in severnonemških krajinah 17. stoletja.
Na levi je staro srednjeveško mesto, obdano z mestnim obzidjem. Ob mestu je zamrznjen kanal, po katerem se sprehajajo odrasli in drsajo otroci. V ospredju je skupina oseb s konjem. Kuliso pokrajini daje oblačno, ob vrhu rumenkasto sivo nebo, ki pa se v daljavi zgosti v grozečo temino. Poleg odlično naslikanih človeških podob v daljavi in skupine oseb pred mestom, zaslužijo posebno pozornost naslikani kosi ledu ob luknjah za lovljenje rib.
Več: Marko Lesar, Umetnine iz depojev kamniškega muzeja.