Zbirka industrijske dediščine

Zbirka je začela nastajati v zadnjem desetletju, ko so številne tovarne na širšem kamniškem območju zaustavile proizvodnjo. V zbirki hranimo tako manjše stroje in orodje, izdelke in polizdelke, dokumentacijo objektov in delovnih procesov kot tudi nesnovno dediščino. Kaj nam je dal Kamnik na tem področju? Mnogo: Etine kisle kumarice in gorčico, iz tovarne Stol nadaljevanje izdelave Thonetovega upognjenega pohištva pa do Kraljevega Rexa, Svilanitove kravate in brisače, Svitove majolike, Titanove gospodinjske strojčke in ključavnice, Utokovo usnjeno konfekcijo in nenazadnje »čudežne svečke« iz barutane ter druge izdelke in manjše orodje.

Kontakt:
Varuh zbirke: Marko Kumer, muzejski dokumentalist
marko.kumer@guest.arnes.si


Zbirka Majolik - SVIT

Večino zbirke sestavlja donacija podjetja Eti Svit leta 2014, ko so na Bakovniku zaprli oddelek, kjer so izdelovali in poslikavali majolike, enega najbolj prepoznavnih kamniških spominkov. Pridobili smo 350 predmetov – majolike, manjša orodja, mape z vzorci gumbov, vreteno, slikovni material (fotografije, katalogi, knjige), drobni material za delovno mesto modelarja in slikarja itd. V zbirki pa so tudi starejše majolike in okrasni krožniki, ki so bili izdelani še v Schnablovi delavnici v začetku 20. stoletja, ter novejši, ki so jih naslikali sodobni umetniki, kot so Miha Maleš, Dušan Lipovec, Klavdij Tutta in drugi.

Zbirka Thonetovega upognjenega pohištva

Zbirka je začela nastajati po letu 1967 v sodelovanju s tovarno Stol na Duplici, ki je v odkupovanju in predstavitvi izdelkov svojih predhodnikov tovarne upognjenega pohištva Ivana Bahovca in pozneje tovarne Vladimirja Remca videla tudi svojo vlogo. Tedaj je bilo pridobljenih oz. odkupljenih 78 izdelkov upognjenega pohištva iz vseh slovenskih tovarn. Muzej hrani tudi prototipe Stolovih Thonetovih stolov in skoraj kompletno zbirko katalogov izdelkov iz vseh treh obdobij tovarne Stol, pa tudi nekaj primerov oblikovanja arhitektov Nika Kralja in Branka Uršiča.

Zbirka Kemijska industrija Kamnik

Zbirka je začela nastajati po zaprtju tovarne leta 2009. Muzej je prevzel precej značilnih manjših orodij, transportnih sredstev, napisnih tabel, manjših kosov opreme, polizdelkov in izdelkov po nasvetih nekdanjih delavcev. Hranimo tudi propagandno gradivo iz pirotehnike, zbirko fotografij iz arhiva Ceneta Matičiča in Vilka Rifla, načrte strojev in tovarniških zgradb ter zbirko šolskih minsko-eksplozivnih sredstev. Zbirka se nenehno dopolnjuje z dokumentiranjem nesnovne dediščine industrializacije – zapisani in posneti spomini nekdanjih delavk in delavcev ter njihove usode, zgode in nezgode.

Čudežna svečka

T. i. čudežna svečka je bila najbolj miroljuben izdelek nekdanje kamniške smodnišnice (Kemijske industrije Kamnik), pričarala je nepogrešljive iskrice čarobnosti novoletnega vzdušja.

Preberite več

Stol št. 14, okoli 1910

Leta 1859 je Michael Thonet izumil in izdelal stol št. 14, svoj najuspešnejši prodajni artikel. Namenjen je bil za množično proizvodnjo in do leta 1930 so ga izdelali v več kot 50 milijonih primerkov.

Preberite več

Tehtnica Gama, 1943-1945

Trgovska balančna tehtnica Gama je bila eden najbolj priljubljenih izdelkov tovarne Titan v drugi polovici dvajsetega stoletja.

Preberite več

Branko Uršič, Naslonjač Bambus, 1977

Naslonjač Bambus, ki ga je oblikoval slovenski oblikovalec Branko Uršič za tovarno Stol Kamnik, je izdelan iz bukovega lesa in bambusove mreže. Načrt in prototip naslonjača sta bila izdelana leta 1977, tovarna Stol Kamnik ga je začela redno izdelovati od leta 1980.

Preberite več
Poslušaj vsebino: