Katalogi in knjige

Veselo v Kamnik. V glavnem šestdeseta.

Urednik ter avtor koncepta in besedil: Marko Kumer;  Drugi avtorji: Saša Bučan (Moda), Tatjana Drovenik Čalič (Šolstvo),  Alenka Juvan (Književnost), Irina Mitov (Kamniški občan), Zora Torkar (Spremenjene podobe Kamnika), Janja Železnikar (Zgodovina muzeja in Alpinizem) Oblikovanje: Katarina Goltez; Založil MMK, zanj mag. Zora Torkar, Kamnik 2023, 200 str.

Publikacija Veselo v Kamnik predstavlja posamezna izbrana poglavja burnega obdobja šestdesetih let 20. stoletja v Kamniku; od gospodarstva, politike, mode, športa, glasbe, turizma do stanovanjske problematike. Naslov smo si sposodili pri najbolj priljubljeni pesmi, ki opeva lepote mesta in okolice.

Cena: 15 €

Skrivnostne poti negovskih čelad. Halštatski knezi med Kamnikom in Novim mestom

Avtorji besedil kataloga in razstave: Janja Železnikar, Matic Zupan, Borut Križ, Petra Stipančić, Boštjan Laharnar; Založil MMK, zanj mag. Zora Torkar, Kamnik 2022.

V katalogu razkrivamo tri nenavadne zgodbe, treh podobnih čelad negovskega tipa iz treh različnih najdišč. Je delo skupnega projekta Medobčinskega muzeja Kamnik, Narodnega muzeja Slovenije in Dolenjskega muzeja Novo mesto.

Cena: 5 €

Emilijan Cevc, umetnostni zgodovinar in pisatelj

Urednik dr. Milček Komelj. Založila Slovenska matica. Ljubljana 2021, 164 str.
Emilijan Cevc je bil osrednja osebnost med slovenskimi umetnostnimi zgodovinarji, učenci profesorja Franceta Steleta. Tudi oba Kamničana. V knjigi je zajet ves Cevčev odnos do življenja, Boga, narave in umetnosti, prav tak, kakršen je razviden tudi iz njegovega poznejšega umetnostnozgodovinskega pisanja.
Cena: 18 €

Koroški plebiscit - 100 let kasneje

Uredil dr. Danijel Grafenauer. Založila Slovenska matica. Sozaložnik Inštitut za narodnostna vprašanja. Ljubljana 2021, 233 str.

Zbornik o Koroškem plebiscitu 1920 in o dogajanju na avstrijskem Koroškem do današnjih dni. V njem kar enajst slovenskih in avstrijskih avtorjev ter en madžarski z interdisciplinarnimi pogledi odstirajo kopreno z nekaterih manj znanih dogodkov in procesov, ki se nanašajo na vzroke plebiscita na Koroškem ter na njegove posledice vse do leta 2020.
Cena: 23 €

Žanov super mega fantastični potep po zgodovini Sloveniji

Avtor: Ivan Mitrevski  Kamnik, 2022, 72 str.

Junaka stripa nas popeljeta v slovenske muzeje, kjer se na zabaven in obenem poučen način naučimo marsikaj novega o slovenski zgodovini. Priporočljivo za otroke in odrasle od druge triade naprej. Pri nastanku je sodelovalo 17 slovenskih muzejev in galerij.

Cena: 25,95 €

Grad Zaprice v Kamniku

Avtorja: dr. Igor Sapač in mag. Zora Torkar  Založil: Medobčinski muzej Kamnik (zanj: mag. Zora Torkar), 2021, 72 str.

Publikacija o stavbnem razvoju Zapric, tudi z digitalnimi tridimenzionalnimi modeli skozi stoletja in o življenju za grajskimi zidovi v 19. in 20. stoletju, od zadnjih lastnikov Schneid-Rechbachov, znanih letoviščarjev t. i. Zapričanov pa do povojnega dogajanja in nastanka muzeja.

 

Cena: 10 €

Ferdo Mayer: Jezik barve

Avtorica: Saša Bučan. Založil Medobčinski muzej Kamnik, zanj: mag. Zora Torkar, 2021. – 36 str.

Razstavni katalog Ferda Mayerja z naslovom Jezik barve predstavlja izbrana dela iz obsežnega opusa umetnika – tako študijske risbe, krokiji, dela na papirju (akvareli, monotipije) kot tudi olja na platnu.

Cena: 5 €

Lojze Perko: Med viharjem in jasnino

Avtorica: Katarina Dajčman. Založil Dolenjski muzej Novo mesto, zanj: Jasna Dokl Osolnik, 2020. – 95 str.

Pregleden razstavni katalog del akademskega slikarja Lojzeta Perka. Katalog predstavlja njegovo delo na področju risbe, slikarstva in ilustracije, njen namen pa je pokazati javnosti čim bolj raznoliko in vsestransko podobo umetnikovega dela.

Cena: 10 €

Kamniški zbornik XXV/2020

Glavna urednica: Marjeta Humar. Avtorji: več avtorjev. Založila Občina Kamnik. Kamnik, 2020.

Letošnja jubilejna, 25. številka Kamniškega zbornika prinaša pregled pomembnejših dogodkov v občini Kamnik v zadnjih dveh letih, pa tudi številne strokovne članke s področja zgodovine, naravoslovja, umetnosti, znane kamniške umetnike, obletnice.

Cena: 15 €

Slovenska majolika

Urednica: Saša Rudolf
Avtorji: Saša Bučan, Mateja Kos, Marko Kumer, Irena Radej, Saša Rudolf in Zora Žbontar
Avtorji kataloških enot: Saša Bučan, Andrej Dular, Mateja Kos in Marko Kumer
Založila: Narodni muzej Slovenije in Medobčinski muzej Kamnik; Ljubljana/Kamnik 2020, – 235 str.

Pred nami je izredno izčrpna, pregledna in lepa publikacija z naslovom Slovenska majolika, ki je nastala v sodelovanju Narodnega muzeja Slovenije in Medobčinskega muzeja Kamnik, in jo postavlja v vrh slovenske in svetovne ustvarjalnosti.

Cena: 20 €