Spominki

Stenski koledar - ob 100-letnici prvih slovenskih poštnih znamk Verigarjev

Filatelistična zveza Slovenije je ob stoletnici prvih naših poštnih znamk, slavnih Verigarjev, izdala stenski koledar, ki pokriva obdobje od oktobra 2018 do decembra 2019. Koledar namreč zaznamuje poštno-zgodovinske dogodke, rojstvo znamk in njihov izid ter uporabo izpred sto let od oktobra 1918 do decembra 1919.

Cena: 5,5 €

General Maister

Dušan Sterle, lesorez, 2017

Upodobitve generala Maistra skozi oči kamniškega umetnika Dušana Sterleta. Originalni lesorezi.

Cena: 14,30 €

Slamniki

Ženski in moški slamniki, ročni izdelek domžalskih rokodelk, izdelani po tradiciji domžalskega slamnikarstva.

Cena: 28 €

Izdelki podjetja Svilanit Svila d.o.o., Kamnik

Slovenska blagovna znamka Svilanit, ki sega s svojimi začetki v leto 1938,predstavlja visokokakovostne izdelke iz programa hišnega tekstila (brisače s  klekljano čipko, kuhinjske krpe) in  modne dodatke, kot so rute za narodno nošo, kravate in metuljčki.
Izdelki podjetja Svilanit Svila d.o.o. Kamnik.

Cena: od 2,34 do 28,16 €

Svečarski izdelki družine Stele

Začetki svečarstva Stele v Kamniku segajo v leto 1701. Predstavljene so voščene votivne figure in sveče, ki so narejene po predlogih slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Posebnost sveč je v tem, da so okrašene z odlitki iz voska, ki so bili izdelani po starih lesenih modelov za mali kruhek. Druge sveče so ročno slikane prav tako po izbranih Plečnikovih motivih. Tako barve kot topila so naravnega izvora in seveda vse ročno izdelane. V kompletu je poleg sveče lahko tudi kovan svečnik.
Izdelki Pax Svečarna Stele d.o.o., Kamnik.

Cena: od 5,20 do 89,23 €

Modni dodatki iz polstene volne

Polstenje je ena najstarejših tehnik, s katero so pridobivali blago iz nepredelane ovčje volne in ima dolgo tradicijo tudi v slovenskem prostoru. Male in velike broške – cvetovi, ogrlice iz polstene volne. Izdelki Alje Venturini.

Cena: od 13,00 do 19,50 €

Lesene igrače in terilniki za orehe

Lesene sestavljanke (Ščurkov skedenj in leseni vozel) so del bogate slovenske   ljudske ustvarjalnosti. Vsaka je sestavljena iz šestih koščkov, od katerih je le eden drugačen. Izdelki Tomaža Moleta.

Cena: od 9,90 do 15,00 €

Potičnice, sklede in latvice

Oblike izdelkov tradicionalnega ljudskega lončarstva, ki ima v Kamniku in okolici dolgo tradicijo v sozvočju z ustvarjalnostjo avtorice.
Izdelki Barbe Štemberger Zupan, Zavod V-oglje, Šenčur

Cena: od 6,50 do 19,50 €

Skledice z valovnico in starodavna posoda

Oblike izdelkov tradicionalnega ljudskega lončarstva, ki ima v Kamniku in okolici tradicijo iz srednjega veka zaradi bogatih in kvalitetnih najdišč gline. Izdelki imajo namen obujanja in širjenja zavedanja o lončarski dediščini, lepoti gline in povezovanju.
Izdelki Tatjane Hlačer, Ila lončarstvo.

Cena: od 17,55 do 35,10 €

Spominski kovanec Rudolf Maister

Spominske kovance slovenskega generala in domoljuba Rudolfa Maistra je oblikovala akademska kiparka Alenka Vidergar. Na sprednji strani je portret generala Maistra,
na zadnji vojvodski prestol. Srebren bakren kovanec v kuverti iz ročno izdelanega papirja in z Maistrovim verzom. Izdelki Agencije Zorc.

Cena: od 16,84 do 18,30 €