Fortunat Bergant, Marija z detetom, ok. 1760

Objavljeno: 04.05.2021

Fortunat Bergant je bil rojen leta 1721 v Mekinjah pri Kamniku, umrl pa je leta 1769 v Ljubljani. Pripada drugi generaciji kranjskih baročnih slikarjev, ukvarjal pa se je zgolj s tabelnim slikarstvom. Veliko podporo je imel v takratnem plemstvu (rodbini Codelli  in Erberg), ki je bilo tudi njegov največji mecen. Člane različnih rodbin je umetnik upodobil na številnih portretih. Upodobljenci so naslikani izrazito individualno in psihološko opredeljeno v prefinjeni obleki z vsemi nadrobno izdelanimi detajli.

Večji del Bergantovega sakralnega opusa je nastal v šestdesetih letih 18. stoletja, ko se je vrnil s študija na Akademiji sv. Luke v Rimu. Ta dela še vedno krasijo cerkvene prostore in domove zasebnih lastnikov ter so slogovno drugačna od omenjenih portretov – v svetniških obrazih vidimo preprost domač, nekoliko naiven izraz.

Eden takšnih primerov je tudi Bergantovo delo Marija z detetom (ok. 1760), ki ga hranimo v Medobčinskem muzeju Kamnik. Za Bergantovo slikarstvo je tako značilna dvojnost med elegantnim obvladovanjem in ljudsko naivnostjo, kar še danes deli raziskovalce in zato so mnenja o slikarju različna.

Po ikonografskem motivu je to morda posnetek italijanske božjepotne podobe. Mariji sloni dete v naročju tako, da svojo glavico naslanja ob njeno. V barvah kaže slika vse odlike Bergantovega kolorita. Barvna skala inkarnata sega od senčenja v sivo, do bledo in rdečkasto bele. Obraza sta značilno Bergantova.