Carl Vogel, Deklica, o. pl.,1857

Objavljeno: 16.05.2019

Na sliki je celopostavno upodobljena deklica. Predstavljena je v lepem krajinskem izrezu. Deklica sedi na travi, nad njo se odpira svetlejše, modro nebo. Oblečena je v zeleno obleko z ozkim životkom in širokim krilom, izpod katerega sega belo čipkasto spodnje krilo, ter v belo prosojno bluzo s kratkimi rokavi in širokim izrezom. Obuta je v bele nogavice z rdečim trakom in ozke črne čevlje na vezalke, ki segajo do gležnjev. Okrog vrata ima ogrlico iz drobnih koralnih kroglic, v ušesih pa droben zlat uhan. V naročju z obema rokama drži pleteno košarico, polno drobnega pisanega cvetja, ki se pojavlja tudi med travnimi bilkami na levi strani. Dekličin obraz je žalosten, pogled resnoben, ustnice stisnjene v šobico. Natančno naslikana podoba s številnimi skrbno izbranimi podrobnostmi potrjuje, da je pred nami portret. Domnevno portret Urše Trpin.

Slika je podpisana in datirana na levem robu: C. Vogel, 1857. O slikarju vemo zelo malo, saj je znano le to, da se je rodil na Dunaju leta 1820 in še leta 1856 živel v Gradcu. Glede na naslikano in dela, ki jih hranita tudi Narodni muzej Slovenije in Pokrajinski muzej Maribor, pa ni sporno, da se je verjetno kot potujoči slikar uvrstil med najboljše portretiste tedanjega časa v avstrijski monarhiji.

Slika je bila v 19. stoletju predvsem trgovski predmet in ne le reprezentančni pomnik. Bila je manjšega formata in je tako ustregla okusu meščanskega naročnika ter dopolnila opremo salona. Predvsem pa so tovrstne slike s podrobnim podajanjem otipljivega sveta sijale v času, ko še ni bilo fotografije.