Stol št. 14, bukov les, okoli 1910

Objavljeno: 08.11.2018

Michael Thonet (1796-1871) je bil človek, ki je s svojim izumom povezal evropske in celo svetovne dežele. S svojimi poskusi upogibanja lesa je začel že v tridesetih letih 19. stoletja. Leta 1859  pa je  izumil in izdelal stol št. 14, svoj najuspešnejši prodajni artikel. Namenjen je bil za množično proizvodnjo in do  leta 1930 so ga izdelali v več kot 50 milijonih primerkov. Stol št. 14 je odločilno zaznamoval opremo javnih in zasebnih prostorov v mestih in na podeželju vse do konca 1. svetovne vojne, zlasti je bil znan kot kavarniški stol.

Stol št. 14 je tipičen primer Thonetovega uspešnega tehničnega in oblikovalskega izuma, kakor tudi komercialnega uspeha: lahek, trpežen, sestavljen le iz 8 kosov lesa in pletenega sedeža. Zaradi enostavnega sestavljanja  in boljše izrabe prevoza čez lužo so ga izvažali v dežele severne in južne Amerike razstavljenega.

Ker so zaradi krhkosti izdelka mnogi dvomili v njegovo trpežnost – so to v reklamne namene  poizkušali na tak način, da so stole- štirinajstice metali skozi okna iz drugega nadstropja – pa vendar so ostali celi in celo še naprej uporabni. Sicer pa stol št. 14 še danes vznemirja številne oblikovalce in znane so številne variacije.

Stol št. 14 je izdelovala tudi tovarna na Duplici pri Kamniku, ki je bila ena najbolj trdoživih tovarn upognjenega pohištva na Slovenskem, saj je delovala vse od leta 1907 pa do konca 90. let 20. stoletja.