Branko Uršič, Naslonjač Bambus, 1977

Objavljeno: 30.11.2022

Naslonjač Bambus, ki ga je oblikoval slovenski oblikovalec Branko Uršič za tovarno Stol Kamnik,  je izdelan iz bukovega lesa in bambusove mreže. Načrt in prototip naslonjača sta bila izdelana leta 1977, tovarna Stol Kamnik ga je začela redno izdelovati od leta 1980.

Uporaba okroglih palic iz masivnega bukovega lesa je ponujala nove oblikovne možnosti. Pri naslanjaču Bambus so stranice sestavljene iz,  v kotih lepljenih okroglih palic, ki so dale lik polnega pokončnega pravokotnika, kar kaže na izjemno oblikovno čistost. Sedež in naslonjalo sta izdelana iz pletene bambusove mreže in z lesenim okvirjem krivljena v enem kosu.

Branko Uršič se je zaposlil v tovarni Stol Kamnik leta 1962, ko je z njim še eno leto delal kot vodilni arhitekt in oblikovalec Niko Kralj. Kmalu je prevzel mesto vodilnega oblikovalca. Na začetku svoje ustvarjalne poti se je moral Uršič prilagoditi tehničnim zmožnostim proizvodnje. Vendar je bila tovarna Stol med redkimi tovarnami pohištva, ki je uvajala oblikovanje tudi v proizvodne procese, z novimi tehnološkimi postopki. Uršičevi stoli imajo pridih skandinavskega oblikovanja, predvsem jih odlikuje skladnost proporcev, barv in materialov ter skoraj popolnoma dosežena uporabnost.