Ugani predmet

Objavljeno: 26.03.2020

Kaj je na fotografiji? 

Vsak dan dobite en namig. Tisti, ki poznate rešitev, nam pišite na: info@muzejkamnik.si.

Ideja in izvedba rubrike Ugani predmet: Janja Železnikar, marec-april 2020

1) Namig 1: Predmet je izdelan iz pasovitega lojevčeva skrilavca. Izkopan je bil na najdišču Podgorica (blizu Šentjakoba pri Ljubljani). Sodi v čas 12.-10. stoletja pr. n. št. (pozna bronasta doba). Luknje služijo za pritrditev enega dela predmeta k drugemu. Namig 2: Predmet je služil za potrebe dejavnosti, ki je upodobljena na risbi. Namig 3: S pomočjo vlivanja so prišli do obeskov v obliki sončevega kolesa in račke.

Rešitev: Gre za kalup za vlivanje kolesastega sončnega obeska in vodne ptice – račke iz rjavega pasovitega lojevčevega skrilavca. Kalup je bil sestavljiv, namenjen za večkratno uporabo. Odkrit je bil v talilni/odpadni jami na najdišču Podgorica. Kopija kalupa je razstavljena na razstavi: Odsevi kamniških tisočletij v našem muzeju. Prva objava: https://www.zvkds.si/files/uploads/files/publication/zemlja_pod_vasimi_nogami.pdf

2) Na fotografiji je skritih več predmetov. Najdeni so bili skupaj in so tudi del muzejske arheološke zbirke.

Namig 1: Majhen košček pripada ustju posodice. Navadno so bile najdene v paru. Služile so za parfume, olja, mazila in/ali solze. Namig 2: Odkrivamo del največje posode iz sestava celote. Bile so izdelane namensko – za točno določeno rabo.  Namig 3:  Gre za luksuzno, stekleno, prestižno posodje, ki se le redko najde na enem mestu skupaj. Dvoročajna skodelica iz svetlozelenega stekla in delček modre skodelice (jih je bilo več). Namig 4: Čudovit krožnik iz modrega stekla, skodelice, dva balzamarija in veliki steklen lonec – služil je kot žara.

Rešitev: Izbor steklenih pridatkov iz groba, ki je bil najden leta 2013 v Blagovici. Del predmetov je prestavljen na razstavi: Izgubljena rimska poštna postaja. Pridatki so bili najdeni v zidani grobnici. Ohranili so se le temelji, ter dno, ki je bilo prekrito z odlomki amfor in lomljenim kamnom. Grob je na osnovi izjemnega seta keramičnih posod datiran v začetek 2. stoletja n. št. (https://www.muzej-kamnik-on.net/razstave/izgubljena-rimska-postna-postaja/) – Več v: Plestenjak, Železnikar, Izgubljena rimska poštna postaja, Kamnik 2019.