Koledar dogodkov - december 2020

vse enote
Kdaj: od 01.12.2020, 00:00 do 23.12.2020, 00:00

Medobčinski muzej Kamnik, vse enote

3.december 2020

TA VESELI DAN KULTURE

Ker so muzeji zaprti za obiskovalce, smo za vas pripravili na naši spletni strani novo ponudbo Moj muzej – kulturna dediščina malo zares, malo za zabavo. Ime smo izbrali prav z namenom, da kakšno zanimivo zgodbico posvojite, sodelujete s svojimi prispevki, rešite kakšno uganko ali rebus. Moj muzej namreč združuje zgodbe o muzejskih predmetih, zgodovinopisnice – kratke in zanimive zgodbe iz preteklosti in polpreteklosti, Okuse skozi stoletja z zanimivimi recepti, izdelki, kuharskimi pripomočki pa virtualni muzej, igre in uganke ter učno gradivo za pomoč pri učenju in raziskovanju.

Vabljeni k ogledu in sodelovanju https://www.muzej-kamnik-on.net/moj-muzej/

 

Medobčinski muzej Kamnik, vse enote

8. do 11. december 2020

#NAPREJ V PRETEKLOST / #PRAZNIČNI MUZEJ

Akcija SMS #naprejvpreteklost, v kateri sodeluje več kot šestdeset muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov na Slovenskem, bo tokrat potekala pod podnaslovom #prazničnimuzej, saj v teh časih potrebujemo nekaj dodatnega prazničnega vzdušja, muzeji in galerije pa hranijo številne priče praznikov iz preteklosti.

V kamniškem muzeju je vse v znamenju slovenske majolike, razstave, ki smo jo v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije odprli v novembru 2020. Majolika ima tako v kamniški kot tudi v slovenski tradiciji poseben status. Postala je tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Kot simbol dobre in vesele družbe jo opevajo ljudske pesmi.

Premierno bomo predstavili dva dogodka na naši spletni strani https://www.muzej-kamnik-on.net/ in FB https://www.facebook.com/muzej.kamnik/ :

  • v torek, 8. decembra 2020 ob 9. uri bo objavljena zanimiva zgodba o kamniški majoliki
  • v petek, 11. decembra 2020 ob 10. uri bo prikazan pogovor s slovenskim slikarjem Karlom Zelenkom, ki je tudi ustvarjal v podjetju Keramika Kamnik.

 

Galerija Pogled

16. december 2020

URŠA TOMAN – Emigracija sanj

Občasna kiparska razstava z naslovom Emigracija sanj, ki bo predstavljena tudi virtualno.

Na tokratni razstavi v galeriji Pogled se bo predstavila kiparka Urša Toman. Njeno zanimanje za umestitev skulpture v naravno okolje, parke in vrtove se kaže skozi njena dela, ki so umeščena v taka okolja. Urša Toman ustvarja igrive skulpture, ki so prežete s tenkočutnostjo, milino, nebogljenostjo in otroško razigranostjo. Izdela jih v naravne materiale kot so glina, les, kamen in jih kombinira z dodatki barve. Figure, ki pretežno pripadajo mali, intimni formi, zaznamujejo poudarjene oči in čutne ustnice, ki postanejo zgovorni portretni segment upodobitve.