Vse najboljše, Rudolf Maister!

Objavljeno: 23.03.2021

Veliki mož, ki pred svojo rojstno hišo sicer stoji na eni sami nogi – čemur se otroci pogosto čudijo –, je v življenju trdno stal na obeh. Rodil se je 29. marca 1874 v Svetičevi hiši na Šutni, v enem izmed tedanjih kamniških predmestij. Spomnim se, kako so se silhuete, ki so jo pred Maistrovo rojstno hišo postavili na Miklavžev dan, razveselili šolarji. Stari Kamničani pa so si jo ogledovali in jo skušali premakniti v skrbi, ali kljub vsemu stoji dovolj trdno, da ne bo komu padla na glavo.

Leta 2013 se je lepo obnovljena Maistrova hiša v pritličju spremenila v muzej. V njem stalna razstava avtorice mag. Zore Torkar o Rudolfu Maistru, generalu in pesniku, pripoveduje zgodbo dramatičnih razsežnosti, zgodbo od rojstva do smrti. Enako vse občasne razstave, ki opomnijo na posamezne dogodke in ljudi, povezane z Maistrom. Pri velikanu pred muzejem se najrajši ustavlja mularija, mu včasih po vojaško salutira in sproščeno klepeta. Prav gotovo ji radovedni Maister prisluhne ter se ob tem nabrito muza. In čaka, da bo nekega dne morda le vstopila.

Obiskovalca na stalni razstavi v prvem hipu preseneti in gane nežen fantek v materinem naročju na družinski fotografiji, fantek, ki nič ne kaže, da bo zrasel v vojaka in generala; prav tako se oko z občudovanjem ustavi na dragoceni listini, s katero so Kamničani svojemu slavnemu rojaku voščili ob 60-letnici. Na njej so pod čestitkami velikemu možu, ubranitelju naše severne meje in Maribora, podpisani župan Fran Kratnar in vsi mestni očetje. In prav gotovo bi se dandanes pod voščilom za generalov rojstni dan podpisali ne samo vsi Kamničani, ampak kar vsi Slovenci. To dokazuje čedalje večja množica, ki prihaja na obisk še posebej na njegov rojstni dan, od leta 1996 tudi praznik Občine Kamnik.

Vse najboljše, Rudolf Maister, kamniške gore list!

Pripravila: Alenka Juvan

#naprejvpreteklost #slovenija