Študijski krožek Bilo je nekoč v Kamniku

Objavljeno: 22.09.2023

Medobčinski muzej Kamnik vas vabi k sodelovanju v študijskem krožku Bilo je nekoč v Kamniku. Srečevali se bomo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, Šutna 23 v Kamniku, vsak drugi četrtek od 10. do 11.30; uvodno srečanje je 5. oktobra 2023, ob 10. uri v muzeju na gradu Zaprice, kjer si bomo skupaj ogledali razstavo Veselo v Kamnik, ki je tudi nastala ob pomoči članov študijskega krožka.

S pomočjo različnih domačih strokovnjakov v Medobčinskem muzeju Kamnik –  dokumentalistov, zgodovinarjev, umetnostnih zgodovinarjev, etnologov, slavistov bomo skupaj odgrinjali kamniško preteklost.

V začetku vsakega študijskega leta so predvidena predavanja o določeni temi, ki jo bomo v tistem letu obravnavali in zbirali gradivo. Po vsakem predavanju bo nekaj časa namenjenega pogovoru in napotkom, kako se raziskovalno lotiti izbrane teme. Nato boste samostojno zbirali spominsko gradivo in ga predstavili preostalim udeležencem. Zbrano gradivo vam bomo pomagali dokumentirati, skenirati, fotografirati. Rezultate našega skupnega dela bomo na ogled postavili na panojih, manjših razstavah, v publikacijah in spominskih albumih.

Za študijsko leto 2023/2024  imamo zamišljeno ker nekaj tem, s katerimi bi želeli sodelovati z vami, kot so na primer dedkovi in babičini spomini na veliko vojno 1914-1918; krajevni posebneži (kdo se ne spomni »temnega valčka«), nekdanje gostilne (kot je bila npr. pri Nebeškem’ očet’); zgodovina vaše hiše, rodbinsko drevo, pa enajsta šola pod mostom, kot je spomine na svojo šolo imenoval Ivan Cankar. Več pa ne izdamo. Morda le še to, da bomo v študijskem letu obiskali tudi kakšno galerijo ali muzej, kjer si bomo ogledali aktualne razstave.

Če vas takole raziskovanje mika, se prijavite na elektronska naslova:  ajuvan@siol.net ali zora.torkar@guest.arnes.si ali na telefonsko številko 01 8317 662 v dopoldanskem času do 5. oktobra 2023. Prav tako lahko izveste tudi še vse ostale informacije.