Sol – belo zlato

Objavljeno: 28.05.2021

Poznamo morsko, kameno in evaporirano sol (pridobiva se iz podzemnih solnih komor, ki jih zalijejo s sladko vodo. Ko voda izpari, v komorah ostane namizna sol).

Sol je bila že v prazgodovini pomemben akter svetovne zgodovine, bila je vtkana v nešteto civilizacij. Egipčani si jo uporabljali pri verskih daritvah, umrle pa so pred mumifikacijo prekrili s suho soljo, im. natron, da se je telo izsušilo. Okoli leta 2700 pr. n. št. na Kitajskem nastane razprava o farmakologiji, v kateri je večji del posvečen več kot 40 vrstam soli, vključno z opisi načinov pridobivanja.

Sol je bila gospodarsko ključnega pomena. Izraz “ni vreden njegove soli” izhaja iz prakse trgovanja s sužnji za sol v starodavni Grčiji. Posebni obroki soli, ki so jih dajali zgodnjim rimskim vojakom, so bili znani kot “salarium argentum”, predhodnica angleške besede “plača”. Iz latinskega “sal” na primer prihajajo druge izpeljane besede, kot so “omaka” in “klobasa”. Beseda “solata” izvira tudi iz “sol” in se je začela s tem, ko so zgodnji Rimljani solili svojo listnato zelenjavo.

Sol simbolizira čistost. V Bibliji je omenjena več kot 30 krat.

Sol je imela v zgodovini velik pomen. Imeti sol je pomenilo imeti bogastvo in moč. Ljudje jo uporabljajo že tisoče let. Najbolj je znana njena raba v kulinariki, kot dodatek jedem in kot konzervans. Prav zaradi konserviranja s soljo je bil prevoz živil na dolge razdalje mogoče. Imeli so jo tudi za valuto. Številna mesta ali pokrajine se imenujejo po rudnikih soli: npr. Salzburg, Solin, Nothwich in Droitwich (-wich pomeni vir soli) itd.

Rimska republika je gradila ceste, ki so olajšale prevoz soli do Rima. Npr. Via Salaria (prvotno sabinska pot) je vodila od Rima do Jadranskega morja. Jadransko morje je bolj slano, zato je njegova sol bolj cenjena.

Sol -belo zlato, nepogrešljiv dodatek jedem in veliko več kot zgolj začimba. Danes se uporablja kot odstranjevalec madežev, vonja, utrjevalec barve, podaljšuje obstojnost živil, jih konzervira, topi led, neguje kovino, njeno grgranje lajša bolečine v grlu, razkužuje, razmaščuje … in ne gre dvomiti, da so podobne lastnosti odkrili že v prazgodovini.

Viri:

Harding, A., Salt in prehistoric Europe, 2013; https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_salt; : https://old.slovenskenovice.si/lifestyle/bivanje/sol-kot-zacimba-konzervans-cistilo, https://seasalt.com/history-of-salt