Zgodbe v kamnu - lapidarij

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: Za nedoločen čas
Ob ohranjeni kamniti dediščini spoznavamo ljudi ter življenje skozi dve tisočletji dolgo preteklost Kamnika in širše okolice. Kamni nam povedo marsikatero zgodbo, ki je zapisana ali vklesana, ali pa nam jih sporočajo sami po sebi, bodisi preko okoliščin najdbe, lokacije, zgodovine, sporočila, vsebine … 

Spoznamo kruto usodo dečka Dindia, zgodbo o dveh ločenih delih rimskega nagrobnika s Trojan, o hišnem grbu z medvedjo taco ali usnjarskim obrtnim znamenjem. Kamnito dediščino interpretiramo na bolj razumljiv in zanimiv način. Odstiramo nekatere tančice skrivnosti o posameznih obredih, dejstvih, ki so nam tuja, neznana, nepredstavljiva.

Antični spomeniki s Trojan, Mengša in Šentpavla po svoji raznolikosti, likovni oblikovanosti in epigrafski izpričevalnosti sestavljajo lepo zbirko. Za zgodovino srednjega veka so pomembni trije reliefni kamni: relief z angelom grbonoscem (na njem je ena najstarejših upodobitev kamniškega grba), relief svetega Florijana (krasil je hišo premožnega trgovca Stettnerja, ki je trgoval z začimbami v daljnih Benetkah) in na pročelje vzidan kamnit izvesek z usnjarskim znamenjem. Baročno dobo, zgodovino gradu Zaprice in njihovih lastnikov pojasnjuje nagrobna plošča plemiča Wiederkehrja, zaton fevdalizma in mestne avtonomije pa ponazarja mejnik, ki je še v 18. stoletju označeval konec kamniškega mestnega ozemlja, tako imenovanega pomirja.

Razstavo spremlja križanka, s katero vas vodimo od lapidarija preko razstav Odsevi kamniških tisočletij, Velike planine in Kamniškega meščanstva do cilja. Križanka je namenjena vsem, ki želite biti aktivni udeleženec razstave, se ob njej učiti in zabavati. Vodnik po lapidariju je na voljo na spodnji povezavi.

______________________________________

KOLOFON

Stalna razstava Zgodbe v kamnu - lapidarij  kamniškega muzeja 2015 Medobčinski muzej Kamnik - muzej Zanj: mag. Zora Torkar

Vodja projekta: Janja Železnikar

Idejna zasnova prenove lapidarija: mag. Zora Torkar, Janja Železnikar Soavtoriji in strokovni sodelavci: Janja Železnikar, mag. Zora Torkar, Marko Lesar, dr. Julijana Visočnik, dr. Milan Lovenjak, Mirina Zupančič Površinsko odstranjevanje nečistoč na spomenikih: Tea Kregar, Jana Drolc Lektoriranje: Alenka Juvan Prevod v angleščino: Maja Sužnik Oblikovanje: Polona Zupančič, Mikado. d.o.o. Projekt sta financirala: Občina Kamnik in Ministrstvo za kulturo RS.