Pot Rudolfa Maistra - premikanje meja takrat in danes

Objavljeno: 24.11.2021

Dan Rudolfa Maistra praznujemo 23. novembra, na dan, ko je s svojimi vojaki razorožil nemško varnostno stražo v Mariboru in pravzaprav začel boje za oblikovanje meja na Štajerskem po koncu prve svetovne vojne. Vlogo Maistra nekoč in danes smo osvetljevali v pogovorni oddaji Studio ob 17.00 na Radiu Prvem prav na 23. novembra 2021.

Med drugim smo predstavili tudi spletno Maistrovo pot https://www.rudolfmaister.si/?ref=mmk, na kateri je Medobčinski muzej Kamnik združil 15 slovenskih muzejev, knjižnic in arhivov. Ta povezuje kraje, v katerih je general in pesnik Rudolf Maister živel in deloval, ter ustanove, ki hranijo gradivo ali spomin nanj. Osebnost zgodovinskih dejanj s konca prve svetovne vojne je tako vstopila v digitalni svet ter se predstavila najširšemu krogu radovednežev in raziskovalcev.

Pogovor je vodil novinar Stane Kocutar, sodelovali pa smo: Alenka Juvan in mag. Zora Torkar iz Medobčinskega muzeja Kamnik, dr. Vlasta Stavbar iz Univerzitetne knjižnice Maribor in dr. Marko Štepec iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Prisluhnite pogovoru: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174824947?s=radio