Plebiscitna himna

Objavljeno: 07.04.2020

V Maistrovi rojstni hiši ob stoletnici koroškega plebiscita (1920–2020) pripravljamo občasno razstavo z naslovom Tam pri Celovcu … Koroški plebiscit 1920 v literaturi in glasbi.

Tole sta dva zanimiva originalna dokumenta propagandnega gradiva iz arhiva Silva Kranjca (Inštitut novejše zgodovine). Povedna vsak zase in sama po sebi. In človeku se marsikaj razjasni, ko npr. prebere, kakšne tajne dogovore so imeli takrat Nemci oz. Avstrijci in Italijani med sabo. Pri tem pa je pomembno opozoriti, da so bili Italijani del plebiscitne komisije v Celovcu.

Drugi propagandni dokument na fotografiji je oblikovan kot dopisnica z natisnjeno Plebiscitno himno, ki jo je napisal Ivo Peruzzi. Rodil se je 1893, bil pesnik, pisatelj, esejist. Opravljal službo kot bančni uradnik in pozneje kot tajnik Glasbene matice v Ljubljani. Napisal je kar nekaj znanih besedil za samospeve in zbore. Plebiscitno himno z besedilom, ostrim kot britev, je zapisal leta 1920. Med drugo vojno je naredil samomor. Njegovo življenje precej zavito v skrivnost oz. se vsaj do zdaj raziskovalno z njim nihče ni kaj dosti ukvarjal.

Pripravila: Alenka Juvan