Pirhi

Objavljeno: 29.03.2021

KAJ POMENI PIRH

Izraz pirh je soroden izrazu piros, kar v madžarščini pomeni rdeča, v grščini ogenj, češka beseda pyreti pa pomeni pordeti.

-Tradicija podarjanja velikonočnih jajc izhaja že iz časov pred dinastičnega Egipta, Krete. Poznajo ga Sumerci vsaj pred 5000 leti. Vsem ljudstvom jajce pomeni simbol življenja, plodnosti. Običaj velikonočnega jajca izvira iz zgodnjekrščanske skupnosti Mezopotamije, ki je v spomin na Kristusovo kri, prelito ob njegovem križanju, obarvala rdeča jajca. Kot takšno je za kristjane velikonočno jajce simbol praznega groba.

– Že v srednjem veku so jajca barvali tako, da so jih kuhali s čebulo. Edvard I. je leta 1290 celo naročil, da se 450 jajc prekrije s tanko plastjo zlata in se jih podari kot velikonočno darilo.

– Prav tako v srednjem veku so v cerkvi organizirali festival metanja jajc. Duhovnik je trdo kuhano jajce vrgel dečku iz zbora, nato pa so si ga ti podajali med seboj. Tisti, ki je imel jajce v rokah, ko je ura odbila poldne, je bil zmagovalec.

– Prvo čokoladno velikonočno jajce so v komercialne namene izdelali leta 1873 v Veliki Britaniji v čokoladnici Fry and Sons. Pred tem so se ljudje obdarovali s praznimi jajci, narejenimi iz kartona, ki so jih napolnili z darilci.

– Prva zgodba o velikonočnem zajcu, ki skriva jajca na vrtu in je prav tako eden izmed velikonočnih simbolov, je bila objavljena leta 1680. (Vir: http://zgodbe.siol.net/velikonocni-pirhi/, https://sl.wikipedia.org/wiki/Pirh)