Oj, ta soldaški boben - o prvi vojni iz zasebnih zbirk na Kamniškem

Objavljeno: 01.03.2018

Slovesno odprtje obnovljenega drugega dela rojstne hiše Rudolfa Maistra in nove občasne razstave v sredo, 28. marca 2018 ob 16. uri.

Leta 1914 pravzaprav nihče ni verjel, da se bo prva svetovna vojna zares začela, ko se je, pa so bili vsi prepričani, da bo to le lokalni konflikt, ki se bo končal v nekaj mesecih. Od tod optimistično obljubljanje vojakov ob odhodu na fronto julija 1914, da bodo za božič že doma. Britanski zgodovinar avstralskega rodu Christopher Clark s pomenljivim naslovom svoje obsežne knjige o véliki vojni, Mesečniki (izšla 2014), opozarja, da so vodje držav v vojno vstopali kot mesečniki: torej tisti, ki jih nosi luna in se ne zavedajo svojih dejanj in resničnega sveta. Tako so svoje države in ljudi zapletli v strašno vojno, ki je zahtevala 20 milijonov človeških življenj.

V letu 2018 se bo ob stoletnici konca prve svetovne vojne na štiriletno obdobje groze in strahu ozrl ves svet, tudi Slovenci. Čeprav je slovenska uradna zgodovina véliko vojno za dolgo odrinila v pozabo, med ljudstvom spomin nanjo ni nikoli zbledel. Ohranjala se je v pripovedih dedov svojim vnukom, ljudskih pesmih, pismih s fronte domačim, fantov svojim dekletom, v fotografijah; prav tako pa v ostankih orožja, ki so jih domačini in tujci še skoraj sto let po koncu vojne pobirali po Slovencem najbližji soški fronti.

O vsem tem zgovorno pričajo tudi ti zasebni zbiralci in njihove zbirke s Kamniškega; nekatere med njimi so odprte za javnost, nekatere pa si lahko ob tej priložnosti ogledate na razstavi, poimenovani z naslovom znane ljudske pesmi o véliki vojni. Na razstavi sodelujejo France Stele, Matjaž Šporar, Egidij Merčun, Zvonka Senica, Miroslav Potočnik in Jernej Brajer.

Vabljeni.