O pustnih krofih

Objavljeno: 12.02.2021

Peka krofov se je v naših deželah uveljavila od sredine 19. stoletja, bolj v meščanski kuhinji. Sicer si pa nastanek krofa lastijo Dunajčani, saj naj bi njihova meščanka Cecilia Krapf že konec 17. stoletja v svoji pekarni izdelovala kvašene kroglice, polnjene s sadjem. Uživanje krofov naj bi se dodobra razširilo v dunajski dvorni kuhinji v začetku 19. stoletja. Takratni krofi so bili veliki manjši od današnjih, ocvrti so bili na maslu in nadevani z brusnični ali marelično marmelado.
Tudi, že lahko rečemo, naša znanka Magdalena Pleiweis (1815-1890), avtorica prve slovenske kuharske knjige z naslovom Slovenska kuharica ali Navod okusno kuhati navadna in imenitna jedila (prvič izšla 1868 in nato doživela kar nekaj ponatisov) nam zaupa recept o pustnih krofih. Pa, da ne boste mislili, da je uporaba droži za peko nekaj novega.

Pustni krofi.

En dekagram in 1/2 grama (en lot) droži, ali dve žlici olovcev, štiri žlice mlačnega mleka in eno žličico cukra deni v majhno skledico, da vzhaja; segrej v skledi 56 dekagramov (en funt) lepe moke, raztopi v ponvi osem dekagramov in 7 1/2 grama (pet lotov) sirovega masla, prilij poldrugo litrovo četrtino (maslec) frišnega mleka; ko se segreje, zlij v pisker, prideni tri rumenjake, dve celi jajci in eno žlico cukra, to vse skupaj dobro izšprudljaj, potem deni vmes tudi vzhajane droži, še izšprudljaj in zamesi med moko, osoli kar je prav in dobro stepi, potem z moko poštupaj, pokrij in četrt ure pusti, da si počije, ti pa si ta čas pripravi, in pogrej deske in snažne rute.

Gorke deske pogrni s snažnimi rutami, dobro jih z moko potresi in pomaži, testo pa stresi na z moko potreseno desko, razvaljaj ga za prst na debelo, in izrezuj z za to namenjenimi okroglimi modelčki, polovico jih v sredi nadevaj (filaj) z mareličnim zalznom, z drugo polovico pa jih pokrivaj, tako da se tista stran, ki je bila prej zgoraj, k zalznu pritisne, malo jih ob kraji skupaj potlači, z drugim manjšim modelčkom izreži ter na gorke deske dva prsta vsaksebi pokladaj tako, da spodaj pride tista stran, ki je bila spodaj tudi poprej.
Ko si to dovršila, zrezke poberi nazaj v skledo, še malo mlačnega mleka prilij, spet raztepi, pusti malo počiti ter nadaljuj, kakor prej, krofe pa pokrij, na gorko deni, da ti lepo vzidejo. Zdaj deni v precej široko lončeno kozo masla, da ga je, ko se stopi, za prst na debelo; zdaj devaj krofe notri tako, da zgornjo stran proti dnu obrneš, pokrij jih z lončeno pokrovko; ko so na eni strani bledo-rumeni, rahlo jih z vilicami obrni in odkrite pusti. Če ti maslo popijejo, v koščkih ga še malo notri vrzi. Pobiraj krofe iz masla z vilicami, pokladaj v rešeto pogrnjeno s papirjem; ko jih na mizo daš, potresi jih z vaniljnim cukrom. Iz zrezkov, če ne potrebuješ toliko krofov, lahko šartelj narediš.

Preizkusite se še v receptu iz 19. stoletja. Gotovo bodo to pustni krofi z zgodovinsko vrednostjo.
Pripravila Zora Torkar