Nenavadno življenje čelade z Vrhpolja pri Kamniku

Objavljeno: 22.05.2020

Pisalo se je leto 1928. Kmet Kregar, ki je imel v najemu Romšakovo njivo na Vrhpolju pri Kamniku, je pri oranju s plugom zadel na nenavadne predmete. Leta 1935 je čelado (mislil je, da gre za pločevinast lonec, iz katerega so kokoši na dvorišču pile vodo), skupaj z železnima suličnima ostema in sekiro dal veterinarju Josipu Nikolaju Sadnikarju. Leta 1958 so k Sadnikarjevim prišli predstavniki občine Novo mesto (v imenu protokola Slovenije). Iskali so nek dragocen predmet, ki bi ga poklonili Josipu Brozu Titu, ki je jeseni prišel odpirat cesto Bratstva in enotnosti v Novo mesto. Izbrali in odkupili so čelado. Odkupljena je bila za 250.000 dinarjev. 23. novembra 1958 jo je v Grmu pri Novem mestu dobil v dar predsednik nekdanje Jugoslavije. Še danes se nahaja v Muzeju Jugoslavije – v Muzeju 25. maj v Beogradu.

Čelada je lep izdelek svojega časa. Ima izrazit greben, je bronasta, ulita iz enega kosa in okrašena. Nad krajcem teče pas punciranih dvojnih krožcev, zunanji krožec ni popolnoma sklenjen, pod njim pa je pas pravokotnih žigov. Čelada je visoka 21 cm, v premeru meri 27-28 cm, notranji premer ima 20-21 cm; tehta 1795 g. Grob v katerem so pridatki ležali je iz časa 450-350 pr. n. št. Sodi med čelade t. i. negovskega tipa. Kadar je najdena v grobu skupaj z ofenzivnim orožjem, kot je primer z Vrhpolja, kaže na visok status pokojnika, predstavnika elite, verjetno bojevnika.

Kopijo negovske čelade je leta 1985 v Beogradu izdelal konservator in preparator Narodnega muzeja Aleš Lah. Odtlej je kopija v Ljubljani. Od oktobra 2020 je v MMK razstavljena kopija kopije, ki jo je izdelal konservator in restavrator mag. Miran Pflaum iz Narodnega muzeja Slovenije.

Pripravila: Janja Železnikar