NAPOVEDUJEMO: novi razstavi v mesecu novembru - JAKOB SAVINŠEK – STO LET in SKRIVNOSTNE POTI NEGOVSKIH ČELAD

Objavljeno: 18.10.2022

V mesecu novembru 2022 za vas pripravljamo dve novi razstavi, in sicer:

 JAKOB SAVINŠEK – STO LET

Galerija Miha Maleš, sreda, 9. november 2022, ob 18. uri

 Malo kdo ve, da se je v Kamniku rodil slovenski kipar Jakob Savinšek (1922-1961). V letu 2022 bomo praznovali 100-letnico njegovega rojstva.

Savinškovo obsežno zapuščino sestavljajo risbe, kipi, ilustracije, scenografije in tudi pesmi, ki najbolj neposredno izražajo njegovo tragično občutje sveta in lastne usode. Z zelo različnimi materiali narejen risbe vključujejo več metrske kartone za reliefe in miniaturne beležke v notesih ter skupaj s skicami in študijami dokumentirajo celotno Savinškovo likovno ustvarjanje od realiziranih do nerealiziranih del. Savinšek je bil predvsem figuralik, avtor številnih portretov, ženskih aktov in drugih figuralnih motivov, pri katerih je postopno opuščal žanrske prvine. Izhajal je iz študija po naravi, črpal iz secesijske in slovenske ekspresionistične tradicije ter iskal nove oblike.

Kustosinja razstave Saša Bučan.

 

SKRIVNOSTNE POTI NEGOVSKIH ČELAD

Halštatski knezi med Kamnikom in Novim mestom. 

Muzej – grad Zaprice, sreda, 16. november 2022, ob 18. uri

V skupnem projektu Medobčinskega muzeja Kamnik, Narodnega muzeja Slovenije in Dolenjskega muzeja Novo mesto bomo prikazali 4. stoletje pr. n. št., čas t. im. negovskega horizonta po kronologiji dolenjske halštatske skupine, ki je dobil ime po čeladah negovskega tipa. Vsi sodelujoči imamo v zbirkah negovsko čelado, ki ima posebno, unikatno zgodbo, ki bi jo radi razkrili  javnosti. Prikazali bomo vplive dolenjske halštatske kulture na območje Kamnika in Lukovice ter širši kulturni in zgodovinski okvir zadnjega obdobja halštatske kulture na Slovenskem.

Kustosinja: Janja Železnikar

Sodelujoči kolegi: dr. Boštjan Laharnar, Matic Zupan (NMS), dr. Borut Križ in Petra Stipančić (Dolenjski muzej Novo mesto)

 

Vabljeni.