Napoved nove razstave - Slovenska majolika

Objavljeno: 11.11.2020

Potekajo zadnje priprave pri postavitvi nove razstave Slovenska majolika, ki je plod skupnega dela strokovnjakov iz Narodnega muzeja Slovenije, Medobčinskega muzeja Kamnik in ob pomoči Irene Radej.

Majolika ima v slovenski tradiciji poseben status. Postala je tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Kot simbol dobre in vesele družbe jo opevajo ljudske pesmi.  Marsikdo pozna ročke za vino – majolike, izdelke ljudskih lončarjev. Najbolj pa so znane tiste, ki jih je izdelovala keramična tovarna Svit Kamnik od začetka petdesetih let 20. stoletja do konca svojega obstoja leta 2008.

Razstava predstavlja majoliko v dveh pogledih: kot keramično tehniko in kot obliko posebne posode, namenjene pitju vina. Na ogled bo kar 188 predmetov iz obeh muzejev, Narodnega muzeja Slovenije, Slovenskega etnografskega muzeja in Medobčinskega muzeja Kamnik.

Verjamemo, da si boste,  kljub različnim virtualnim načinom ogleda razstave, razstavo lahko tudi v živo ogledali, saj bo na ogled do maja 2022. Pa še zanimiv spremljevalni program bomo pripravili.