Miha Maleš, Tivoli pozimi, o. pl., 1940

Objavljeno: 18.01.2019

Od leta 1934 začne nastajati Maleševa znamenita serija Tivolijev, krajinskih izrezov našega nekdaj najlepšega parka v različnih letnih časih. Iz še tako navadnega motiva je Maleš znal izvabiti razpoloženje narave. Pred nami so drevesa, komaj vidna v snežnem metežu, postavljena v breg, zasnežene sprehajalne poti, samotni sprehajalec. Ob tem je treba poleg kolorističnih vrednot, ki jih Tivolski motivi prinašajo v razvoj slovenskega krajinarstva poudariti tudi kompozicijsko pretehtanost in celo smisel za melodijo upodobljenih dreves in ljudi.

Akademski slikar Miha Maleš se je rodil 6. januarja 1903 v Jeranovem pri Kamniku. Njegovo delo in življenje ga danes nesporno uvrščata med osrednje slovenske likovne ustvarjalce 20. stoletja in hkrati ob Božidarju Jakcu med utemeljitelje slovenske umetniške grafike. Bil je eden ključnih popularizatorjev umetnosti in organizatorjev številnih razstav. Njegov likovni svet odlikujejo eleganca in lahkotnost, linearnost in lirično razpoloženje iz resničnosti povzetih motivov in doživetij, ki jih je predvsem v mladosti upodabljal v nežne ljubezenske motive. Mladostni del opusa je zaznamoval lirično občuten ekspresionizem, nato ga je sčasoma nadomestil z nezamenljivim osebnim likovnim rokopisom umirjenega in svojstveno občutenega barvnega realizma. Ta ponekod prehaja v skrajne poenostavitve in stilizacije, ki pa so ostale vpete v meje prepoznavnega motiva. V 30. letih 20. stoletja so njegov opus črno-belih risb in grafik obogatile številne barvite monotipije in slike; ko je imel atelje v Tivoliju, v času Umetniškega salona, je leta 1930 nastala sijajna vrsta portretnih fotografij.
Leta 1979 je podaril mestu Kamnik 2634 svojih del, kar je bila osnova za postavitev in delovanje Galerije Miha Maleš, ki še danes predstavlja Miha Maleša, njegove sodobnike in nasploh umetnost 20. stoletja. Miha Maleš je umrl 24. junija 1987 v Ljubljani.
Več v monografiji Miha Maleš Slikar.