Miha Maleš - Piranska leta 1955–1980

Objavljeno: 15.12.2021

Vabljeni v Galerijo Herman Pečarič v Piranu, kjer je od petka, 10. decembra 2021 odprta gostujoča razstava Miha Maleš: Piranska leta 1955-1980.

Miha Maleš (1903–1987) je obiskoval likovne akademije v Zagrebu, na Dunaju in v Pragi, kjer je tudi diplomiral. Ob slikarskem opusu je v sodobno slovensko zgodovino zapisan še kot izvrsten grafik. Veliko je ustvarjal tudi v Piranu, kjer je v poletnih mesecih v obdobju od leta 1955 do 1980 bival in se tudi družil z Lojzetom Spacalom, brati Kalin, Doretom Ogrizkom in drugimi.

Barvite monotipije, gravure in fotografije, ki jih je ustvaril v Piranu pred pol stoletja, pričajo o tedanjem življenju v mestu in jih bomo prvič predstavili na razstavi v piranski galeriji. Prevladujejo motivi Pirana, Portoroža, Fiese, Sečoveljskih solin, pa tudi Izole in Kopra. Dela na razstavi so iz hčerkine zbirke, gospe Travice Maleš Grešak in iz Galerije Miha Maleš Kamnik. Strokovno jih bo predstavila kustosinja Breda Ilich Klančnik, raziskovalka in poznavalka celotnega Maleševega opusa, ki je prispevala tudi zapis v dvojezični zloženki in med drugim zapisala:

»Piranu se je Maleš približal iz najrazličnejših zornih kotov, motril je značilno mestno veduto od daleč, vstopal je v njegove skrivnostne ozke ulice z značilnimi oboki, se ustavil ob kakšni nadrobnosti, portalu ali oknu, prešteval številne zvonike in pogled usmeril v obljudeno pristanišče. Iz mesta se je odpravil do bližnje Fiese, Portoroža, Seče in področja solin. Odpeljal se je v Izolo in Koper. Povsod ga je poleg skicirke spremljal nepogrešljivi fotoaparat. Ničkolikokrat je pritisnil na sprožilec svoje kamere in pozneje na osnovi drobnih kontaktnih kopij izdelal številne gravure ter serijo barvitih monotipij. Fotografije so sčasoma pridobile avtentično dokumentarno vrednost. Filigranska bela risba je iz temne podlage grafične matrice izvabila kar nekaj poetičnih prizorov, še posebej v nočnih odsevih skromnih solinarskih hišk. Posebej pa si je dal umetnik duška pri ustvarjanju monotipij, ki jih je na osnovi fotografij pozneje izdelal v ljubljanskem ateljeju na robu Tivolija. Tako si je poletje podaljšal in misli na Piran prevedel v opojne barvne podobe.«

Razstava bo na ogled do 13. februarja 2022. Več na: obalne-galerije.si/miha-males-piranska-leta-1955-1980/

Vstop v galerijo bo možen le ob upoštevanju vseh protikoronskih ukrepov.