Martin Ramoveš - Glasbeni album

Objavljeno: 25.07.2018

Galerija Pogled, razstava stripov na ogled od 16. junija do 15. oktobra 2018.

Martin Ramoveš (1989) je zaključil študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani z diplomskim delom Pesem v stripu ter zanj prejel fakultetno Prešernovo nagrado. Je ustvarjalec, ki deluje na področju glasbe, stripa in poezije. Leta 2007 je Martin Ramoveš skupaj z basistom Markom Petričem in bobnarjem Luko Drobničem začel svoje kantavtorske pesmi  preigravati v zasedbi  Martin Ramoveš Band. Posnel je že tri glasbene albume- Zvok dežele (2011)  ter glasbena albuma v stripu- Nesojeni kavboji (2014)  in solo album Astronomi (2016). Kot zadnje izjemno delo, je svoj stripovski animirani vložek prispeval v dokumentarnem filmu glasbene skupine Buldožer (Pljuni istini u oči, 2017). Poleg samostojnih razstav, je svoje stripe objavljal v revijah Stripburger ter v Tribuni, Mentorju in Otočju.

Glasbeni album v stripu je interdisciplinarno zasnovana oblika umetniškega dela, ki v sebi združuje tako likovno-vizualno kot verbalno in hkrati glasbeno vsebino. Vse tri komponente so med seboj pomenljivo povezane, kar pa ne pomeni, da ena brez druge izgublja/izgubi svoj naboj. Martin Ramoveš, ki se pravzaprav že od otroštva izraža skozi drobne sličice, z glasbeno podlago pravzaprav nadgradi svojo poezijo. Za njim sta že dva glasbena albuma v stripu, skupinski- Nesojeni kavboji in solo album Astronomi,  ki imata prav posebno mesto znotraj stripovske umetnosti, kajti tu gre za povezavo videnega in slušnega, ki ju nadkrili in poveže v skupno izraznost, v pomenljivo učinkovitost prav poezija.

Likovno se v albumu/ stripu Nesojeni kavboji Ramoveš drži vsebini primerno ekspresivno trdega risarskega sloga. Astronomi, Ramovešov solo album pa nastopi v obliki knjige; sekvence so manj številčne, slogovno se risba omehča, postane jasnejša, izčiščena. Besedilo celotnega albuma povezuje ena sama figura- izgubljeni veveriček, ki spremlja usodo posameznikov, tistih, ki nikakor ne sodijo v obstoječi sistem sveta, v katerem prednjačijo prazni ljudje, prazne besede, nedejanja.

Na razstavi so predstavljeni vsi trije Ramoveševi projekti, ki jih dopolnjuje tudi ogled obeh izdanih glasbenih albumov v stripu.

Vabljeni.