Marija Magdalena, slika na steklo, 1792

Objavljeno: 15.03.2021

Na sliki na steklu je upodobljena sveta Marija Magdalena v bogati baročni opravi – v izvezeni in čipkasti obleki, ogrnjena z rdečim ogrinjalom. V laseh ima okrasje, prav tako bogat nakit, uhane, ogrlico in zapestnice. V klečečem položaju moli pred oltarčkom s križanim Jezusom. Tudi oltarček je okrašen s čipkastim prtom. Ozadje je modro obarvano in zgoraj je napis 17 Maria: Magdalena 92.

Slike na steklo iz tako zgodnjega obdobja, torej 18. stoletja, so precej redke. Na Slovenskem so jim imeli v 18. stoletju le v plemiških in meščanskih hišah. Od začetka 19. stoletja pa so jim imeli tudi že na kmečkih domovih v t.i. bohkovem kotu v hiši. Motivi so bili večinoma nabožni, torej prizori iz svetega pisma in svetniki. Od svetnic in svetnikov so ‘močneje’ zastopani še: sv. Ana z Marijo, sv. Katarina, sv. Magdalena, Marijino oznanjenje, Marijino kronanje, sv. Marjeta, sv. Trije kralji.

Sprva so slike na steklo uvažali. Najbolj znane delavnice so bile na Bavarskem, v Češkem lesu (kraj Pohoří) in v nekaj kilometrov oddaljenem kraja Sandl v Zgornji Avstriji, ki so dosegle vrh v prvi tretjini 19. stoletja. »Slike iz Sandla« so ponesle sloves te vasi po vsej habsburški monarhiji. Izdelovali so jih v velikih količinah ter jih izvažali v tuje dežele, tudi na slovensko ozemlje. K nam so jih prinašala krošnjarji, potujoči trgovci, ljudje pa so jih nakupovali na sejmih. Izdelovali pa so jih tudi domači mojstri na Slovenskem. Umetnostni zgodovinar dr. Gorazd Makarovič je po tipologiji slikanja slike na steklo s slovenskimi napisi pripisal dvema ljudskima slikarjema in eni slikarski delavnici: Mojstru okorne risbe, Mojstru malih figur ter Selški delavnici iz Selc v Selški dolini.

Slike na steklo so izdelane po posebnem postopku. Slikarska podlaga in obenem zaščita barvne plasti je steklo. Vrstni red slikanja je obrnjen kot pri navadnem slikanju. Slikar je na hrbtno stran steklene podlage najprej naslikal detajle in osnovno risbo, nato je nadaljeval s poslikavo večjih barvnih ploskev. Sprednja, vidna stran slike je tako zrcalno obrnjena slika.