Makaroni in kofe  iz Šmarce

Objavljeno: 14.04.2020

O tovarni testenin Triglav iz Šmarce pri Kamniku

Ja, včasih smo bili v Kamniku celo bolj samooskrbni kot dandanes. V Šmarci so izdelovali testenine in celo pražili kavo.

Zametki tovarne segajo v čas pred prvo svetovno vojno, ko je Živinorejska zveza iz Šmarce organizirala predelovanje sadja v marmelado in pozneje dodala še proizvodnjo testenin. Po končani vojni so se osamosvojili in organizirali kot delniška družba Triglav. Za proizvodnjo testenin so kupili mešalnik, valjar in stiskalnico. Zgradili so še pražarno kave s petnajstmetrskim dimnikom, ki je v najboljših časih delala celo v treh izmenah. Toda leta 1925 so zašli v težave in so z obratovanjem prenehali. Odkupil jih je Viktor Vokač in obnovil tovarniško proizvodnjo. Ker so imeli nenehno težave z dobavo elektrike, so si leta 1938 le kilometer stran zgradili lastno elektrarno. Začelo se je širjenje proizvodnje. Kot je razvidno iz njihovih tedanjih katalogov, so izdelovali, reci in piši, kar 29 različnih vrst testenin – od številke 1, pod katero najdemo običajne makarone, do številke 29: ravnih angelskih laskov, primernih za jušno zakuho.

Zelo preroška je bila reklamna akcija tovarne Triglav iz tridesetih let 20. stoletja – ob nakupu določene količine njihovih izdelkov, si prejel rdeč listek – kupon za žrebanje nagrad, ki nam, žal, niso znane.

Pšenično moko za izdelavo testenin so kupovali predvsem v Banatu, v tovarno je prišla po železnici. Največja naročila so bila namenjena vojski – takrat so se cele plahte rezancev sušile kar na prostem na soncu, na posebnih ogromnih ponjavah. Tudi pražarna je bila polno zasedena – pražili so bodisi ječmen, včasih kavna zrna – takrat je dišalo vse do Mengša in Kamnika. Na leto so proizvedli 190 ton testenin iz pšenične moke ter 90 ton kavnih nadomestkov iz ječmena in rži, zaposlenih pa so imeli 15 delavcev. Izdelke so prodajali predvsem grosistom v bližnjih mestih. Imeli so celo zaščiteno blagovno znamko – Apetit!

Tovarna je z zmanjšanimi zmogljivostmi delovala tudi med vojno in potem še do leta 1948, ko so jo nacionalizirali in je postala del Živilske industrije Kamnik. Kot Tovarno testenin Triglav Šmarca se je spomnimo še do maja leta 1963, ko so stroje preselili v Kamnik. Tovarniške zgradbe so nekaj let še kljubovale, nato so jih porušili.

Pripravil: Marko Kumer