Majolka bod’ pozdravljena

Objavljeno: 08.12.2020

V teh predprazničnih dneh želimo slovenski muzeji v okviru akcije SMS #naprejvpreteklost #praznicnimuzej res ustvariti s predstavitvijo izbrane kulturne dediščine praznični muzej. Vsi že težko čakamo, da vam v živo predstavimo našo novo razstavo Slovenska majolika, ki je nastala v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije. Verjamemo, da se vidimo še letos. In lahko si boste kupili tudi razkošen in slikovno bogat katalog, ki sodi zraven.

V teh predprazničnih dneh (natančneje iz prispevka dr. Mateje Kos) smo tudi povzeli nekaj dejstev o uporabni plati tega kultnega predmeta. Majolika je preprosto povedano posoda za vino s kroglastim trebuhom in trilistnim ustjem z lijem. V slovenski ljudski umetnosti ima prav poseben status, saj je simbol zabave v dobri družbi, pa tudi užitka ter dobrega počutja. Lahko rečemo, da je majolika podobno kot panjska končnica ali pa kozolec mitološki predmet, tesno povezan s posebnostjo slovenskega naroda. Takšna ročka za vino je na Slovenskem tako značilna, da so jo v nekaterih nemških deželah imenovali kar kranjski vrč.

Majolika je torej vseslovenska. Opevajo jo ljudske pesmi. Najbolj znamenita, ki jo znamo vsi izust je seveda »Majolka bod’ pozdravljena«

Majolka bod’ pozdravljena,
ker z vincem si pripravljena,
majolka, majolka,
majol, majol, majolkica.

Od zunaj lepa pisana,
od znotraj z vincem štrihana,
majolka, majolka…

Le primi jo za roče,
naj teče, kakor hoče,
majolka, majolka…

Majolka kaj si st’rila,
da si nas napojila,
majolka, majolka…

Zdaj se ti poslovimo,
da pamet’ ne zgubimo,
majolka, majolka…

Če bog da, spet veseli
še večkrat bomo peli,
majolka, majolka…

Pogosto je upodobljena kot folklorni motiv v slikarstvu Maksima Gasparija saj se pojavlja na upodobitvah kmečkih slovesnosti, zlasti porok. Majolika nenazadnje spada v repertoar značilno slovenskih spominkov in je torej vsaj tako slovenska kot kozolec.

In še zanimivost: Mihael Verne je v svojem potopisu Potovanje po Laškim, zapisal resnično dejstvo, da je Faenza domovina majolik. In dodal še izmišljotino, da je majoliko iznašel človek, ki se je tako pisal, namreč gospod Majolika.

Pa na zdravje in pijte po pameti.

#naprejvpreteklost #praznicnimuzej

Pripravil: Marko Kumer