Maistrovo leto 2024

Objavljeno: 23.01.2024

Vlada Republike Slovenije je leto 2024 razglasila za leto generala Rudolfa Maistra, saj zaznamujemo 150. obletnico rojstva in 90. obletnico smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra – Vojanova, ki je Sloveniji zagotovil spodnjo Štajersko in ima pomembno vlogo v kolektivni zavesti Slovencev. Kamnik pa bo praznoval tudi 100. obletnico imenovanja Rudolfa Maistra – Vojanova za častnega meščana in 10. obletnico odprtja Rojstne hiše Rudolfa Maistra na Šutni.

V letu generala Rudolfa Maistra so predvidene številne slovesnosti in prireditve tudi v Kamniku. Strokovna komisija za dogodke in prireditve je samo organizacijo le-teh že začela z namenom, da v letu 2024, v Maistrovem letu, predstavimo sporočilnost generala Maistra ter njegovih pomembnih pesniških stvaritev in domoljubnih dejanj.

Strokovna komisija za dogodke in prireditve je s samo organizacijo le-teh že pričela z namenom, da v letu 2024, v Maistrovem letu, predstavimo sporočilnost generala Maistra ter njegovih pomembnih pesniških stvaritev in domoljubni dejanj. Pobuda o oblikovanju strokovne komisije v občini Kamnik, ki bo koordinirala slovesnosti, posvečene Maistru, je že pred meseci naletela na odobravanje pri županu gospodu Mateju Slaparju, podžupan Uroš Pirc pa je oblikoval komisijo – strokovno komisijo, ki je sestavljena interdisciplinarno.

Sestavljajo jo:

Na spletnem mestu Občine Kamnik  https://www.kamnik.si/objava/859966  boste lahko že v začetku februarja spremljali dogodke, ki se bodo odvijali v tem letu, s katerimi bo Občina Kamnik z različnimi javnimi zavodi in drugimi organizacijami počastila spomin na svojega rojaka, velikega Slovenca, v njegovem rojstnem Kamniku – Maistrovem mestu.

Leto-generala-Rudolfa-Maistra_program