Krožnik, beloprstena keramika, Wedgwood, 19. stoletje

Objavljeno: 11.02.2022

Krožnik, jedilni, plitvi, iz jedilnega servisa, beloprsteno posodje. Na dnu znamka Wedgwood. Prepoznaven je motiv tovornih ladij z jadri pred pristaniščem, na robu krožnika cvetlični ornamenti v modri barvi.

Najpomembnejša zvrst keramike od konca 18. stoletja do konca 20. stoletja, tudi na Slovenskem, je bila beloprstena keramika, ki se pogosto po izgledu zamenjuje s porcelanom. Vendar je bila njena izdelava vsekakor cenejša in tako dostopnejša, na zunaj tako po motivih kot barvah precej podobna dražjemu, porcelanastemu. Servise beloprstenega posodja tako najdemo predvsem pri predstavnikih srednjega in nižjega meščanstva.

Beloprsteno keramiko so najbolj izpopolnjevali v Angliji. Najpomembnejše tehnične rešitve je prispevala družina Wedgwood. Med njimi je bil najprodornejši Josiah Wedgwood, ki je leta 1759 začel z manufakture izdelave beloprstenega posodja. Izboljšana masa je bila zelo primerna za serijsko proizvodnjo, predvsem za ulivanje v kalupe. Po drugi strani pa so tudi izpopolnili dekoracijo, saj so bili izdelki oblikovani in okrašeni v belo modri barvi, zelo podobno motivom dražjega porcelana.

Izdelovanje beloprstene keramike po angleških vzorih, se je razširilo tudi na ozemlje današnje Slovenije. Tudi v Kamniku je od leta 1855 delovala delavnica beloprstene keramike Florjana Konška. Primerno glino so pridobivali v dolini Kamniške Bistrice. Tovarno sta leta 1878 kupila zakonca Schnabl in s tem se je začela dolga družinska tradicija izdelovanja beloprstenega posodja v Kamniku.

Več: Mateja Kos in Žiga Šmit, Namizna posoda po angleški modi. V: Preteklost pod mikroskopom. Narodni muzej Slovenije, 2017, str. 83-88.

Pripravila Zora Torkar