Ko je bil v Kamniku še kino

Objavljeno: 17.03.2021

Leta 1953 je tovarna KIK (Kemijska industrija Kamnik – po domače barutana) zgradila osrednji hram kamniške žive kulturne ustvarjalnosti. Kino dom Kamnik je bil do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja pomemben predvsem kot osrednji kamniški kinematograf in prizorišče abonmajskega gledališkega dogajanja. Delavci so se namensko odrekli delu plač in pri gradnji sodelovali s prostovoljnim delom.

Pri prodaji vstopnic so biljeterji Kina dom uporabljali lesen okvir s predalčki – nekakšno simulacijo sedežnega reda dvorane. Za vsak sedež v dvorani je bil na voljo žig za odtis številke vrste in sedeža v njej, ki so ga odtisnili na prazno vstopnico. Tak sistem je bil pregleden, racionalen in varčen.

Kakšen je bil kino spored v letu 1961, se pravi  pred šestdesetimi leti, ko je nastal tudi kamniški muzej. Ozrli se bomo v marec in april.

Lahko smo si ogledali danes čisto pozabljeno jugoslovansko komedijo režiserja Svena Skrigina Drug predsednik centarfor iz nogometnega sveta. V njem je zaigral cvetober takratnih predvsem srbskih igralcev: Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Olivera Marković in Pero Kvrgić.

Za ljubitelje evropske klasike je bil na voljo francoski film Nesrečniki po literarni predlogi Victorja Hugoja. Film je bil tako dolg, da so prvi teden predvajali prvi del in naslednji teden še drugega.

Marca je bilo na ogled kar nekaj danes klasik filmske zgodovine – Starec in morje po istoimenski Hemingwayevi noveli in s Spencerjem Tracyjem v glavni vlogi, Vrtoglavica Alfreda Hitchcocka s Kim Novak in Jamesom Stewartom in Mladi levi po romanu Irvinga Shawa z Marlonom Brandom, Deanom Martinom in Montgomeryjem Cliftom. Po romanu in filmu Mladi levi so se konec desetletja poimenovali tudi mladeniči pod vodstvom Jerneja Podboja, ki so igrali soul, rock in jazz.

In to še ni vse. Aprila je prišla na spored Marilyn Monroe. V družbi Tonyja Curtisa in Jacka Lemmona nas je očarala v Wilderjevi komediji Nekateri so za vroče. Sledil je še en film po romaneskni predlogi Ernesta Hemingwaya – Zbogom orožje z Rockom Hudsonom. Skratka izbira filmov je bila prvovrstna.

Pripravil Marko Kumer