Kamniški baročni slikar Fortunat Bergant (1721-1769)

Objavljeno: 12.04.2021

Fortunat Bergant je bil rojen leta 1721 v Mekinjah, umrl pa je leta 1769 v Ljubljani. Pripada drugi generaciji kranjskih baročnih slikarjev, ukvarjal pa se je zgolj s tabelnim slikarstvom. Veliko podporo je imel v takratnem plemstvu (rodbini Codelli  in Erberg), ki je bilo tudi njegov največji mecen. Člane različnih rodbin je umetnik upodobil na številnih portretih. Upodobljenci so naslikani izrazito individualno in psihološko opredeljeno v prefinjeni obleki z vsemi nadrobno izdelanimi detajli.

Večji del Bergantovega sakralnega opusa je nastal v šestdesetih letih 18. stoletja, ko se je vrnil s študija na Akademiji sv. Luke v Rimu. Ta dela še vedno krasijo cerkvene prostore in domove zasebnih lastnikov ter so slogovno drugačna od omenjenih portretov –  v svetniških obrazih vidimo preprost domač, nekoliko naiven izraz.

Eden takšnih primerov je tudi Bergantovo delo Marija z detetom (ok. 1760), ki ga hranimo v Medobčinskem muzeju Kamnik. Za Bergantovo slikarstvo je tako značilna dvojnost med elegantnim obvladovanjem in ljudsko naivnostjo, kar še danes deli raziskovalce in zato so mnenja o slikarju različna.

Največja uganka v slikarjevem opusu pa sta bili prav podobi s tradicionalnim poimenovanjem Prestar in Ptičar iz leta 1761. To sta najbolj naturalistični Bergantovi deli in sta žanrski podobi ljudskih tipov. Po drugi svetovni vojni sta obe deli izginili. Pred leti sta bili sliki ponovno odkriti in identificirani.

Vse od sredine marca si ti dve in vsa ostala Bergantova dela lahko ogledamo na razstavi umetnika v Narodni galeriji v Ljubljani.

Pripravila: Saša Bučan