Jaslice, les, vosek, mavec, tkanina, 18. stoletje

Objavljeno: 12.12.2018

Ohranjene jaslične figurice so iz 18. stoletja in so bile namenjene za cerkvene namene. Njihova posebnost je ta, da so izdelane iz različnih materialov. Osnova vsake figurice je lesena paličica, na kateri so iz voska izdelali obraz, roke in noge iz voska, deloma iz mavca, oblekli pa so jih v, stanovom primerno tkanino. Posebej dragoceni so plašči svetih treh kraljev, kjer je tkanina obšita z zlato nitko. Kot posebna zanimivost pa je, da je izdelovalec figuric dal Mariji prave človeške lase. Jaslice so sestavljene iz članov svete družine: Jezusa, Marije in Jožefa, treh svetih kraljev in pastirjev.
Jaslice so v začetku postavljali izključno le v cerkvah, zlasti so jih v protireformacijski dobi širili jezuiti, frančiškani in dominikanci. Na Slovenskem se prvič omenjajo leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Čeprav jih je cesar Jožef II. konec 18. stoletja celo prepovedal. Jaslice so približale skrivnost Jezusovega rojstva preprostim ljudem.
Po zasebnih domovih so jaslice začele bolj ali manj postavljati v 18. stoletju, naprej po plemiških domovih, potem pa tudi v meščanskih. V kmečke domove pa so preproste jaslice prišle šele v drugi polovici 19. stoletja, splošno razširjene pa so bile ob koncu 19. stoletja in po letu 1900.
Jaslične figurice za zasebno uporabo so bile izdelane iz papirja ali kartona, lahko tudi oblečene s svilo, ob koncu 19. stoletja so bile izrezljane iz lesa ali ulite iz mavca. Postavljene so bile lahko samostojno ali pa fiksno v t. i. omaričnih jaslicah.