Iz prvih let kamniškega muzeja

Objavljeno: 29.04.2021

4.decembra 1961 je bil ustanovljen kamniški muzej. Za njegovo delovanje je bil namenjen renesančno – baročni grajski kompleks Zaprice, ki pa je bil ob prevzemu v precej slabem stanju, saj so bila v njem še stanovanja.

Vse od leta 1963 dalje so se stavbe v grajskem kompleksu sistematično in temeljito obnavljale, raziskovale ter prenavljale za muzejsko dejavnost. Tako so bili v jeseni leta 1963 ob adaptacijskih delih v pritličju gradu odkriti starejši zidovi, predvidoma temelji predrenesančnega dvorca. Postopoma so se obnavljale stavbe grajskega kompleksa od temeljev do strehe, od zahtevnih statičnih problemov stavb, napeljavo električnega omrežja, telefonskega sistema, centralnega ogrevanja, kanalizacije in vodovoda, stavbnega pohištva in fasad pa do izpolnjevanja muzejskih standardov v razstavnih in depojskih prostorih.

Prvi ravnatelj novoustanovljenega muzeja je bil prof. Srečko Zabrič, ki je po letu 1963 prevzel vodenje Ljudske knjižnice v Kamniku. V letih 1963 do 2002 je bila direktorica univ. dipl. arheologinja Mirina Zupančič, ki je strokovno vodila adaptacijo celotnega kompleksa gradu Zaprice. Kako velikanska in zahtevna dela so to bila, nam prikazujejo fotografije in dokumentacija iz 60. let 20. stoletja.