Grifon, Trojane, druga polovica 2. stoletja

Objavljeno: 07.03.2019

V lapidariju hranimo kos nagrobne plošče, izdelane iz belega drobnozrnatega pohorskega marmorja, ki so jo našli pri kopanju temeljev za svinjak na parceli Štefana Brvarja na Trojanah leta 1937.
Na ohranjenem kosu grobne plošče je upodobljeno krilato mistično bitje grifon. Relief je odlično kiparsko delo, ki po svoji kvaliteti sodi v krog visokoumetniško izdelanih reliefov z grifoni in hipokampi na nekropoli v Šempetru v Savinjski dolini. Grifoni so odganjali zle sile od pokojnikov, varovali njihov pepel pred oskrunitvijo in pred ropom grobnih pridatkov. Svojo apotropeično nalogo so opravljali na slemenih grobnic in bili obenem čudovit dekorativni element. Grifoni, hipokampi, delfini in Gorgone so najpogostejši kiparski simbolni okras na antičnih nekoropolah. Grifon, grško grýps, latinsko gryphus sodi v orientalski upodobitveni svet – hebrejsko ime je kerub. Z Orienta je grifon prišel v minojsko-mikenski upodobitveni svet.
Grifoni so bitja z levjim trupom ali trupom morske pošasti in s krili. Glava je levja, kozja, ptičja ali tudi drugih oblik. Simbolika grifonov je jasna: povezani so s hiperborejskim Apolonom, varovati morajo zlato, ki ga simbolizirajo kantarosi s sadjem. Na grobnicah pa je njihova naloga varovanje pokojnikovega pepela.