Figurini Dama in kavalir, porcelan, ok. 1770

Objavljeno: 25.11.2022

Par figurin iz porcelana, ki ga sestavljata dama iz časa francoskega kralja Ludvika XVI. (1770-1780) in kavalir iz časa copf stila (ok. 1770-1780). Oba sta oblečena v značilni obleki višjega sloja 70. let 18. stoletja. Kamniški zbiralec Josip Nikolaj Sadnikar ju je kupil od obersta Rettyja okoli leta 1900.

Izdelana sta iz porcelana znamke Capo di Monte, včasih zapisano tudi Capodimonte porcelan, ki ga je izdelovala Fabbrica di Capodimonte v Neaplju v Italiji. Capodimonte porcelan je znan predvsem po izjemni izdelavi kipcev, figurin.

Porcelan Capodimonte, eden od veličin neapeljske domače izdelave, povezuje svoj izvor s sijajem dinastije Bourbon. Leta 1743 sta se kralj Charles Bourbonski in njegova žena Amalia Saška odločila ustanoviti center za proizvodnjo porcelana v svoji Reggia di Capodimonte, s katero sta želela doseči kvaliteten porcelan, kot je bil nemški iz Meissna. Tako se je rodila kraljeva tovarna Capodimonte. Posebna mešanica mehkega teksturiranega glinenca je bila idealna za izdelavo miniaturnih figurin, ki so imele poseben učinek “pod steklom”. Postale so modni hit bogatih plemiških in meščanskih stanovanj.

Razcvet kraljeve tovarne Capodimonte pa zagotovo sega v zadnji dve desetletji 18. stoletja, ko se je rodila prava umetniška šola pod vodstvom Domenica Venutija, ki je izdeloval dragocene servise iz porcelana. Danes je kraljeva tovarna Capodimonte eden največjih muzejev v Neaplju, ki hrani najbolj znane predmete neapeljske tradicije. Obenem pa izdeluje porcelan Capodimonte, ki nosi še vedno primat odličnosti po vsem svetu.