Vodeni ogled razstave Slovenska majolika

Narodni muzej Slovenije - Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana
Kdaj: 07.08.2020, od 17:30 do 18:30

Vabljeni na vodeni ogled razstave Slovenska majolika v Narodni muzej Slovenije – Metelkova v Ljubljani. Tokrat vas bosta vodila soavtorja razstave Slovenska majolika Saša Bučan in Marko Kumer, Medobčinski muzej Kamnik.
Majolika ima v slovenski tradiciji poseben status. Postala je tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Kot simbol dobre in vesele družbe jo opevajo ljudske pesmi.
Marsikdo pozna ročke za vino – majolike, izdelke ljudskih lončarjev. Najbolj pa so znane tiste, ki jih je izdelovala keramična tovarna Svit Kamnik od začetka petdesetih let 20. stoletja do konca svojega obstoja leta 2008. Opremljene so z grbi mest, cvetličnimi aranžmaji ali voščili za pomembne življenjske obletnice in prelomnice, bile so priljubljeno darilo in okras domače kuhinje. Vendar pa ročk za vino – majolik niso izdelovali edini, mnoge nove motive in vzorce so tej tradicionalni obliki dodali v ljubljanski tovarni Dekor.

Vodstvo je brezplačno.
Obvezne so predhodne prijave na e-naslov info@nms.si ali po telefonu 01/241 44 04 oz. 051 253 781. Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.