Strokovna ekskurzija: Zamejci v Kanalski dolini in Reziji v Italiji

Kanalska dolina in Rezija
Kdaj: 26.05.2018, od 07:30 do 00:00

Medobčinski muzej Kamnik vas vabi na strokovno ekskurzijo po Kanalski dolini in Reziji, kjer se še vedno sliši slovenska beseda, obarvana z očarljivim narečjem (za katerega so slovenski dialektologi dokazali, da izvira s Koroškega). Vodil jo bo Milan Škrabec, prof. zgodovine; tudi avtor knjige Pozdrav s sv. Višarij, ki se dvigajo nad Trbižem.

Program:
Odhod iz Kamnika ob 7.30 mimo Kranjske Gore, Trbiža in Ukev. Tu si bomo ogledali (če bomo imeli dovolj časa), kje je pokopan duhovnik Jurij Prešeren, brat Franceta Prešerna. Nato se bomo odpeljali do Naborjeta/Malborghetto. Tu ogled Beneške palače. V njej so etnografska zbirka, zbirka o geologiji in zgodovini Kanalske doline.

Zatem se bomo odpeljali v Rezijo/Resia/, na Solbico/Stolvizza/ ter si v Plocavi hiši ogledali lani odprt Muzej rezijanskih ljudi. Po muzeju nas bo vodila kustosinja Luiga Negro. V sosednji hiši deluje Muzej brusačev. Rezijani so se konec 18. stoletja preživljali tudi kot brusači, popravljalci loncev in dežnikov, in to ne samo v domači dolini, ampak so potovali s trebuhom za kruhom po vsej Avstro-Ogrski in celo Evropi. V muzeju je na ogled različno orodje za opravljanje tega poklica: brusi, noži, drugo starinsko orodje za rezanje ter tipična brusaška kolesa. Vodil nas bo kustos Sandro Quaglia.

Pozno kosilo v gostilni v Bili/San Giorgio.

Zbirališče:
parkirišče ob športni dvorani pri OŠ Frana Albrehta ob 7.30. Vrnitev v Kamnik ob 19.30.

Minimalno število prijavljenih je 30 oseb. Če prijavljenih ne bo dovolj, bomo morali strokovno ekskurzijo odpovedati.

Ne pozabite na veljavni osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list) in evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Prijave in plačila za strokovno ekskurzijo sprejemamo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra na Šutni 23 v Kamniku (informacije po tel.: 059 097 580) do srede, 23. maja 2018.

Vljudno vabljeni.