Slovenski kulturni praznik v kamniškem muzeju

vse enote
Kdaj: 08.02.2023, od 10:00 do 18:00

8. februarja praznujemo praznik slovenske kulture in spomin na slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je umrl na ta dan leta 1849. Prešernov dan je praznik od leta 1945, pa tudi država Slovenija ga je ohranila in ga leta 1991 razglasila za dela prost dan, ki je seveda predvsem namenjen kulturi. Številne kulturne ustanove vabijo obiskovalce na brezplačne oglede razstav, predstav in dogodkov.

Vabljeni tudi v Medobčinski muzej Kamnik, kjer se bo 8. februarja 2023 dogajalo marsikaj.

Na sam praznik, v sredo, 8. februarja bodo vse enote Medobčinskega muzeja Kamnik odprte od 10. do 18. ure za brezplačne oglede stalnih in občasnih razstav:

  • Galerija Miha Maleš: Jakob Savinšek – 100, Miha Maleš, Kamniški umetniki
  • Galerija Pogled: Maruša Štibelj in Eva Mlinar – Melanholija
  • Muzej – grad Zaprice: Slovenske ladje in ladja Kamnik, Skrivnostne poti negovskih čelad, 100 let GRS Kamnik, stalne razstave
  • Rojstna hiša Rudolfa Maistra: Ledinska imena na Koroškem, stalna razstava

Na ta dan sta organizirana dve javni vodstvi:

  • ob 11. uri vabljeni v muzej na javno vodstvo po razstavi Skrivnostne poti negovskih čelad. Vodila bo soavtorica Janja Železnikar.

in

  • ob 16. uri vabljeni tudi v Rojstno hišo Rudolfa Maistra na zadnje javno vodstvo po gostujoči razstavi iz Koroške: Pokrajina & identiteta. Ledinska imena na avstrijskem Koroškem. Vodila bo Alenka Juvan.

Vabljeni tudi na razstave v drugih krajih, na katerih sodeluje Medobčinski muzej Kamnik:

  • od 3. februarja 2023 si lahko v razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor ogledate našo gostujočo razstavo Ferdo Mayer, kustosinje Saše Bučan.
  • 8. februarja 2023 je ob 17. uri odprtje gostujoče razstave v Menačnikovi domačiji v Domžalah O grajskih vrtnarjih. Iz arhiva družine Rojc s Hudega pri Radomljah, avtorja Petra Rojca in sodelavk Zore Torkar, MMK in Katarine Rus Krušelj, Kulturni dom Franca Bernika Domžale.

Vabljeni.