Slovenska majolika

Narodni muzej Slovenije - Metelkova, Maistrova 1, 1000 Ljubljana
Kdaj: 16.07.2020, od 19:00 do 20:00

Napovedujemo novo skupno razstavo Slovenska majolika:

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Ljubljana, 16. julij–31. oktober 2020

Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice, 18. november 2020–18. maj 2022

Majolika, posoda za vino s kroglastim trebuhom in trilistnim ustjem z lijem, ima v slovenski tradiciji poseben status. Postala je tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Kot simbol dobre in vesele družbe jo opevajo ljudske pesmi.
Majolika pa je tudi prepoznaven kamniški simbol. Kamniška majolika je prav zaradi poslikave in ohranjanja tradicionalne oblike, velika posebnost v slovenskem in svetovnem merilu. Združuje tako elemente tradicionalne ljudske obrti, manufakturnega dela kot tudi že modernejše obsežnejše proizvodnje, čeprav je vsaka majolika unikaten izdelek. Najbolj pa so znane tiste, ki jih je izdelovala keramična tovarna Svit Kamnik od začetka petdesetih let 20. stoletja do konca svojega obstoja leta 2008. Opremljene so z grbi mest, cvetličnimi aranžmaji ali voščili za pomembne življenjske obletnice in prelomnice, bile so priljubljeno darilo in okras domače kuhinje. Vendar pa ročk za vino – majolik niso izdelovali edini, mnoge nove motive in vzorce so tej tradicionalni obliki dodali v ljubljanski tovarni Dekor.

Skupni projekt Narodnega muzeja Slovenije in Medobčinskega muzeja Kamnik. Avtorji razstave: dr. Mateja Kos, Zora Žbontar, Saša Rudolf, Saša Bučan, Marko Kumer in Irena Radej.

Prireditve ob odprtju razstave ne bo.