Skrivnostne poti negovskih čelad

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 16.11.2022, od 18:00 do 20:00

Halštatski knezi med Kamnikom in Novim mesto

V skupnem projektu sodelujemo Medobčinski muzej Kamnik, Narodni muzej Slovenije in Dolenjski muzej Novo mesto. Vsak od nas hrani bronasto čelado t. im. negovskega tipa. Vsaka od teh čelad ima za seboj izjemno zanimivo zgodbo iz polpreteklosti, prav posebno zgodovino in skrivnosti, ki so se nam skozi desetletja, tudi stoletja skrivale in smo jih razvozlali šele pred kratkim.

Našo razstavo smo zasnovali tako, da so zgodbe teh čelad osrednja tema in rdeča nit. Najprej vam predstavimo te zgodbe in vas popeljemo v čas, ko so bile najdene in kaj se je z njimi dogajalo potem, ko so bile izorane ali izkopane iz zemlje.

Da vas privabimo k detektivskemu odkrivanju skrivnih poti teh posebnih predmetov, vam ne bomo izdali njihovih zgodb.

Čelade so arheološki predmeti iz časa med letoma 450 in 350 pr. n. št.  V tem času so nastale in bile del bojne opreme moške elite tedanje železnodobne družbe. Spoznamo prostor in čas njihovega nastanka, nošo bogatih veljakov tistega časa in njihovih spremljevalk. Na kratko vam pokažemo čas železne dobe, njegove značilnosti in razkrijemo, kako so v tistem času povezani »Dolenjci« in »Kranjci«. Kje so se čelade originalno nahajale, zakaj se običajno najdejo v grobovih, v kakšnem stanju jih najdemo, kje vse najdemo podobne čelade in zakaj se imenujejo čelade negovskega tipa. Vse to vam razodenemo na razstavi in lično oblikovanem spremnem katalogu.

Lepo povabljeni na sprehod po skrivnostnih poteh naših čelad.