Preplet: barvitost in vzorci

Galerija Miha Maleš
Kdaj: 08.09.2022, od 18:00 do 19:00

Vabljeni v četrtek, 8. septembra 2022, ob 18. uri v Galerijo Miha Maleš, kjer bomo v okviru 50. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine odprli razstavo Preplet: barvitost in vzorci.

Miha Maleš je bil vsestranski umetnik, ki ga je zanimala umetnost v mnogoterih pogledih. V svojem liričnem likovnem jeziku in živopisnem koloritu v svoji zreli dobi obdeloval tudi motiv narodnih noš. V upodobitvah predvsem makedonskih, bosanskih in tudi slovenskih narodnih noš se je izkazal kot izjemno dognan kolorist. Na monotipijah kolorit celo prevlada nad njegovo značilno črto.

Razstavo Maleševih živopisnih upodobitev bodo dopolnile izbrane kamniške majolike, ki se ponašajo z več kot stoletno tradicijo Še danes najbolj prepoznavne so tiste, ki jih je izdelovala keramična tovarna Svit od začetka petdesetih let 20. stoletja do konca svojega obstoja leta 2008. Majolika je z leti postala tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Tudi ljudske pesmi jo opevajo kot simbol dobre in vesele družbe.

Razstavo bo odprl župan Občine Kamnik, g. Matej Slapar.

Razstava bo na ogled do 8. oktobra 2022. V času 50. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine bo ogled razstave brezplačen. Lahko si jo ogledate v soboto, od 10. do 18. ure in v nedeljo, od 10. do 15. ure.

Vabljeni.