Predstavitev stripa Naš Maister

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: 12.02.2020, od 18:00 do 19:00

Z avtorjema, dr. Mihaelom Glavanom in Damijanom Stepančičem, se bo pogovarjala Alenka Juvan.

Na slovensko literarno prizorišče je spet precej pogumno zakorakal strip, ki želi tudi resnejše teme, preteklost in znamenite osebnosti predstaviti bolj v risbi in malo manj v besedi. Tako so svoj strip že dobili Ivan Cankar pa Ivan Rob in slavni Maistrov borec na Koroškem Franjo Malgaj; izšli so tudi Slovenski klasiki v stripu. In zdaj je na vrsti najslavnejši slovenski general, ki je kot bogata renesančna osebnost z mnogo talenti prav gotovo mamljiv lik za upodobitev in predstavitev na stripovskih straneh. Strip Naš Maister, ki je nenavaden tudi zaradi svojega videza, s trdimi platnicami kot knjiga, je pred kratkim izdala založba MIŠ. O njem je zapisala: »Razgiban, napet in zgodovinsko verodostojen strip o narodnem junaku Rudolfu Maistru se ponuja v branje mladim in odraslim.« Kako je nastajal, pa nam bosta razložila avtorja: pisec besedila dr. Mihael Glavan, in tisti, ki ga je narisal, ilustrator Damijan Stepančič.

Dr. Mihael Glavan, doktor bibliotekarskih znanosti in nekdanji vodja rokopisne zbirke NUK ter eden naših najboljših poznavalcev dela, življenja in zapuščine Primoža Trubarja. Leta 2008 je poskrbel za državni odkup novoodkritega Trubarjevega Noviga testamenta pusledni dejl iz leta 1577. Toda najbolj ponosen je na to, da je leta 2004 v Ljubljano pripeljal Brižinske spomenike. Tudi upokojen ne miruje. V dolgoletnem ukvarjanju z literaturo in njenimi ustvarjalci je izpod njegovega peresa ali uredniškega posega prišla množica knjig: med opaznejšimi sta seveda knjigi iz zbranega dela slovenskega pesnika in politika Edvarda Kocbeka. Prav tako pa je bil dr. Glavan glavni pisec zajetnega zgodovinskega zbornika Rudolf Maister – Sto let severne meje, ki je leta 2018 izšel pri Mladinski knjigi v zbirki Album.

Damijan Stepančič, slovenski ilustrator in slikar. Na ALU je diplomiral iz slikarstva pri Gustavu Gnamušu. Vse od študija dalje se ukvarja z mladinsko knjižno ilustracijo, ilustrira tudi za odrasle. Zanima ga animacija, likovno opremlja učbenike in priročnike ter izdeluje lutke. Je avtor številnih samostojnih razstav in pomembnih nagrad, med drugim je bil leta 2010 uvrščen na častno listo mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY. Letos pa je kandidat za Andersenovo nagrado. Je eden najbolj prepoznavnih risarjev stripa na Slovenskem, najdete ga tudi na straneh priljubljenih revij Pil in Ciciban.

Poslušaj vsebino: