Predstavitev stripa Malgaj

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: 17.04.2019, od 19:00 do 20:00

Obeta se še en zanimiv Maistrov večer povezan z gostujočo razstavo o Malgaju, ki smo jo v Maistrovi rojstni hiši odprli 14. marca letos. O tem, da je razstava vredna ogleda in da bo že prve dni v maju odšla na gostovanje naprej po slovenskih krajih in muzejih, ste že videli in slišali na javnem vodstvu po razstavi pred kratkim. Prav tako pa ste izvedeli, da so se avtorji razstave iz Muzeja novejše zgodovine Celje odločili, da tokrat razstavo namesto običajnega kataloga spremlja strip. S tem so želeli zgodovino, pomembne dogodke in pa osebnosti predstaviti mlajšemu občinstvu v obliki, ki jim je bližja in ljubša. Avtorja stripa Franjo Malgaj – mladenič, ki ga je izbrala zgodovina, sta Marijan Pušavec, poskrbel je za scenarij, in Gašper Kranjc, ki ga je narisal. Kako sta se lotila zgodbe o tem mladem fantu in njegovih pomembnih dejanjih za slovensko zgodovino ter vse prenesla v strip, vam bosta povedala kar sama, če ju boste prišli poslušat v Maistrovo rojstno hišo.

Marijan Pušavec je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz primerjalne književnosti in slovenskega jezika s književnostjo. Zaposlen je bil kot gledališki lektor v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju in zatem na domoznanskem oddelku celjske študijske knjižnice. Je literarni urednik revije Mentor. Objavljal je knjižne recenzije in gledališke kritike, ukvarjal se je tudi z amatersko gledališko skupino Gledališče čez cesto iz Kranja. Piše kratke zgodbe. Je koscenarist pri stripih Zorana Smiljanića in tokrat scenarist stripa o Malgaju.

Gašper Krajnc je najprej obiskoval srednjo šolo tiska in papirja, že takrat se je spogledoval z likovnim svetom, toda po končani srednji šoli se je odločil za študij teologije. Kmalu je ugotovil, da to ni prava izbira. Tako se je s prijateljem Markom Renkom najprej lotil 2 D animacij. Šele po tej epizodi pa ga je pritegnil strip, ki se mu zdi idealen medij za pripovedovanje zgodb.

Vljudno vabljeni!

Poslušaj vsebino: