Poletna muzejska noč v Kamniku 20.6.2020

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 20.06.2020, od 18:00 do 00:00

Že 18. leto zapored muzeji in galerije po celi Sloveniji odpiramo svoja vrata za različne oglede, delavnice, koncerte in druge prireditve na tretjo soboto v juniju. Enako bo tudi letošnje leto. Letošnja poletna noč se bo odvijala na gradu Zaprice (v notranjosti in/ali zunaj) – odvisno od vremena. V času prireditve je vstop na vse dogodke brezplačen! Vljudno vabljeni!

18.00: Javno vodstvo po občasni arheološki razstavi

Najprej bomo poiskali izgubljeno rimsko poštno postajo Ad publicanos. Namig: nahajala se je ob glavni cesti Emona – Celeja. Kako to vemo, kako to dokazujemo? O tem in še čem, Janja Železnikar.

18:45–20.30: Okusi rimske kuhinje

Še danes uporabljamo živila, omake, dodatke, začimbe, … ki so jih k nam prinesli Rimljani. Osnova rimske prehrane je bil puls. Jedem so dajali okuse garumi. Polona Janežič nam bo izdala skrivnosti rimskega kuhanja, prehranjevanja. Na delavnici bomo pripravili testo, skuhali enolončnico … Na koncu – degustacija.

20.30–21.30: Rimska modna revija

Po modni pisti se bodo sprehodili mlajši manekeni in manekenke. Vabljeni vsi otroci, ki ste pripravljeni preizkusiti oblačila različnih družbenih slojev rimske družbe. Mag. Pavla Peterle Udovič nam bo pokazala antična oblačila iz kolekcije Arheorobe. Z nami bo tudi – presenečenje!

21.30–22.30 Antična glasbila in glasba

Katera glasbila so uporabljali v antiki. Kako to vemo? Kako so zvenela? Matej Prevc in Gašper Kvartič bosta tudi recitirala Katula, Ovidija, Propercija, ter grškega Homerja.

Še povezava do programov poletne muzejske noči v ostalih muzejih po Sloveniji: https://online.fliphtml5.com/mbaxd/qkqu