Pokrajina & identiteta

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: 15.06.2022, od 19:00 do 20:00

V sredo, 15. junija 2022, ob 19. uri vas spet vabimo v Rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni 23 v Kamniku. Odprli bomo novo občasno razstavo z naslovom Pokrajina & identiteta: zemljepisna imena kot nesnovna kulturna dediščina, ki bo v Kamnik pripotovala iz avstrijske Koroške in bo v Maistrovi hiši na ogled predvidoma do začetka leta 2023. Avtorici razstave sta znanstvena vodja Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik, mag. Martina Piko Rustia, in strokovna sodelavka mag. Urši Sereinig.

Postavitev je nastala kot rezultat pred več kot desetimi leti začetega zbiranja slovenskih ledinskih in hišnih imen na Koroškem, katerega pobudniki so bila slovenska krajevna kulturna društva in interesne skupnosti v sodelovanju s Slovenskim narodopisnim inštitutom Urban Jarnik in osrednjima slovenskima kulturnima organizacijama.

Leta 2010 je Avstrijska Unescova komisija element »Slovenska ledinska in hišna imena« sprejela v državni seznam nesnovne kulturne dediščine.

Potujoča dvojezična razstava je bila del prireditev ob 100-letnici koroškega plebiscita na avstrijskem Koroškem »CarinthiJA 2020«.

Ob odprtju razstave bo potekal tudi krajši kulturni program.