Pogovor in predstavitev knjige Z znanjem do zvezd

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 17.03.2022, od 18:00 do 19:00

Planinska zveza Slovenije in Medobčinski muzej Kamnik vas vljudno vabita na pogovor in predstavitev knjige Z znanjem do zvezd – slovenska šola za nepalske gorske vodnike, v četrtek, 17. marca 2022 ob 18. uri na gradu Zaprice, Muzejska pot 3 v Kamniku.

Slovenski alpinisti so leta 1979 v Nepalu spisali dve zgodbi z veliko začetnico – po novi smeri so dosegli vrh Everesta in s šolo za nepalske gorske vodnike v Manangu domačinom odprli vrata v svetlejši in varnejši jutri. Dvojezična monografija Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike, ki jo je zasnovala in uredila Mojca Volkar Trobevšek, je posvečena uresničitelju plemenite ideje o šolanju nepalskih domačinov Alešu Kunaverju in številnim inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let nesebično in prostovoljno razdajali svoje znanje, izkušnje in čas ter prispevali svoj košček k temu, da je danes Nepal turistično razvita dežela z odlično izobraženimi vodniki in vrhunskimi alpinisti, ki svoje znanje samostojno prenašajo na nove generacije.

Knjigo bogatijo številne fotografije iz Mananga, skice in načrti o nastajanju šole, kratka zgodovina slovenskega himalajizma v obdobju Kunaverja in učni načrt šole. V njej so slikoviti zapisi Aleša in Dušice Kunaver, pa utrinki vodij in inštruktorjev te šole: Danila Cedilnika – Dena, Petra Markiča, Bojana Pollaka, Vladimirja Mesarića – Dada, Vlada Schlambergerja, Darje Jenko, Marjana Kregarja, Janija Beleta, Andreja Štremflja in Matjaža Šerkezija ter zdravnikov Damijana Meška in Ande Perdan. O poslanstvu sta pisala Matjaž Fistravec in Tone Škarja. Zimba Zangbu Sherpa, Namgyal Zangbu Sherpa in Da Gombu Sherpa pa so odstrnili nepalsko plat zgodbe.

S kamniškimi inštruktorji in urednico knjige Mojco Volkar Trobevšek se bo pogovarjala Mira Papež. V pogovoru bodo sodelovali še: Dušica Kunaver, Darja Jenko, biologinja in inštruktorica, Bojan Pollak, osemkratni vodja tečaja v Nepalu, Cene Griljc, gorski reševalec in Franc Kemperle, inštruktor.

Vabljeni.