Po Notranjski

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: 25.05.2019, od 07:00 do 19:00

Letošnjo Maistrovo strokovno ekskurzijo po Notranjski bo vodil naš stari znanec Milan Škrabec, prof. zgodovine, ki te kraje zelo dobro pozna, saj je od tod doma. Še posebej nas bo opozoril na zanimive povezave ljudi in mest s Kamnikom v različnih obdobjih slovenske zgodovine (Maister, Gaspari, Balantič).

Program:
Odhod iz Kamnika ob 7. uri proti Ljubljani in do Unca; ogled vseh spominov na Rudolfa Maistra. Na posestvo na Uncu, ki ga je pozneje tudi podedoval po teti Matildi, je namreč Maister zahajal na počitnice. Tam je leta 1934 tudi umrl. Zatem se bomo odpravili na grad Snežnik, v katerem je Maister bival dva meseca kot predsednik jugoslovanskega dela komisije za razmejitev med Kraljevino SHS in Kraljevino Italijo (Rapalska pogodba), ohranjena njegova spalnica. Nato nas bo pot zapeljala v eksotičen in skrivnosten podzemni svet. S čolni in v spremstvu vodnikov bomo odpluli v svetovno znano Križno jamo. V jami je 8 ⁰C, priporočamo topla oblačila in kakšne dodatne volnene nogavice za v škornje, ki jih dobite pred vstopom v jamo. Od tod naprej spet po kopnem v Grahovo na obisk h kamniškemu pesniku Balantiču, ki ima tu spomenik. Pa na ogled Cerknice ter sprehod skozi staro mestno jedro Tabor. Nato, kdor bo želel, si bo tu v gostilni pri Glaž’ku privoščil kosilo. Zelo blizu Cerknice, v kraju Selšček, se je rodil znani slikar Maksim Gaspari, tudi zelo tesno povezan s Kamnikom; sprehod skozi vas in ogled zanimivega spomina prebivalcev na njihovega rojaka. In zatem veselo v Kamnik.

Zbirališče: parkirišče ob športni hali v Kamniku ob 7. uri. Vrnitev v Kamnik do 19. ure.
Cena za 30 oseb je 20,00 €/osebo.
Cena do 40 oseb je 15,00 €/osebo.
Cena do 50 oseb je 12,50 €/osebo.
V ceni je všteto: avtobusni prevoz, organizacija in vodenje izleta ter ogledi po programu.
Doplačila:
– vstopnina v grad Snežnik 4,00 €/osebo oz. upokojenci 2,00 €/osebo;
– Križna jama 8,00 €/osebo;
– kosilo v Cerknici 12,00 € (juha/goveja ali gobova/, meso, pražen krompir in solata).

Minimalno število prijavljenih je 30 oseb. Če prijavljenih ne bo dovolj, bomo morali strokovno ekskurzijo odpovedati.
Prijave in plačila za strokovno ekskurzijo sprejemamo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, Šutna 23 v Kamniku (informacije na tel. št. 059 097 580 ali muzej 01 8317 662) do vključno torka, 21. maja 2019.

Prijazno vabljeni!