Okrogla miza o koroškem plebiscitu 1920: pogled v preteklost in sedanjost

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 17.09.2021, od 18:00 do 19:00

V Medobčinskem muzeju Kamnik, na gradu Zaprice, bo v petek, 17. septembra 2021, ob 18. uri okrogla miza o Koroškem plebiscitu 1920: pogled v preteklost in sedanjost.

Načrtovali smo jo že lani ob stoletnici koroškega plebiscita, vendar nam zaradi težav, ki jih je prinesel covid, ni uspelo. Okrogla miza je kot dopolnilo razstave v Rojstni hiši Rudolfa Maistra TAM PRI CELOVCU … Koroški plebiscit 1920 v literaturi in glasbi, ki smo jo postavili lani. Razstavo si lahko ogledate še do konca leta.

Na okrogli mizi bodo sodelovali: Janez Stergar, zgodovinar, predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani; dr. Danijel Grafenauer, zgodovinar, znanstveni sodelavec na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani; mag. Rudi Vouk, odvetnik iz Celovca in narodnopolitični delavec, Nanti Olip, predsednik Zbora narodnih predstavnikov pri Narodnem svetu koroških Slovencev.

V pogovoru se bodo ozrli na čas pred 101 letom, ko se je plebiscit zgodil, in predstavili današnje stanje slovenske Koroške v Avstriji: v jeziku, kulturi, politiki, gospodarstvu … Udeleženci okrogle mize s te in one strani meje bodo skupaj pokazali na življenje, vsakdanjost in slutnjo prihodnosti slovenske manjšine, ki že več kot 100 let živi ločeno od svoje matičnega naroda.

Pogovor bo vodila Alenka Juvan.

Vabljeni.

V sodelovanju z Društvom general Maister Kamnik.

 

V skladu z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 morajo obiskovalci prireditve izpolnjevati PCT pogoj (razen otroci, ki so mlajši od 12 let) in obvezno uporabljati zaščitno masko pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih prostorih muzeja.